onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Statsbidrag

Så mycket extra har coronapandemin kostat – hela listan

Publicerad: 7 september 2020, 08:29

Att kostnaderna varit dubbelt så stora som regeringen avsatt ser finansminister Magdalena Andersson (S) som ett tecken på att det tidiga löftet om statlig finansiering varit viktigt. Foto: Jessica Gow/TT

305 kommuner och regioner ha ansökt om bidrag för merkostnader i spåren av sjukdomen covid-19. Här är hela listan.

Ämnen i artikeln:

CoronakrisenSenaste nyttHelgläsningMagdalena AnderssonCovid-19

EP

Erik Pettersson


Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Datawrapper är blockerad under “Visa våra partners”.

Regeringen har sagt att staten ska stå för alla merkostnader kopplade till covid-19 i hälso- och sjukvården och äldreomsorgen.

Man hade preliminärt avsatt 5 miljarder kronor i statsbidrag för merkostnaderna, och gett Socialstyrelsen i uppdrag att fördela pengarna.

Kommuner och regioner har haft möjlighet att söka bidrag för exempelvis kostnader till bland annat personal, skyddsutrustning och lokalanpassningar.

Den 31 augusti gick ansökningstiden ut och och Socialstyrelsen har tagit emot 305 ansökningar till en sammanlagd summa av 11,2 miljarder kronor, varav de 21 regionerna svarar för 7,7 miljarder kronor.

Att kostnaderna hittills visar sig vara 11,2 miljarder kronor, alltså mer än dubbelt så mycket som staten har avsatt, ser finansminister Magdalena Andersson (S) bara som ett tecken på att det tidiga löftet om statlig finansiering varit viktigt.

– Det gör att regionerna har kunnat vidta åtgärder som man annars kanske inte hade gjort för att kunna vårda sjuka, bland annat fältsjukhusen. Alla har inte använts, men tänk om det hade behövts? Den typen av åtgärder hade man nog inte vågat göra utan det här löftet, säger Magdalena Andersson till Sveriges Radio Ekot.

Region Stockholm har ansökt om mest pengar, drygt 2,1 miljarder, varav knappt hälften är personalkostnader.

Regionen vill även ha 101 miljoner kronor i ersättning för det outnyttjade fältsjukhuset i Älvsjö.

Från Skåne kommer det krav på ersättning för extra utgifter motsvarande totalt över en miljard kronor från Region Skåne och de två största städerna. Malmö stad vill ha 86 miljoner och Helsingborg 64 miljoner kronor.

Det handlar bland annat om extra personal, anpassning av lokaler, information och inte minst skyddsutrustning till de anställda.

Region Skånes ersättningskrav handlar till en stor del om sjukvård och personal. Men även om stora utgifter för skyddsutrustning.

– Vi har alla lärt oss något av det här, som att ha tillräckligt stora lager. Vi hade på gång att bygga upp ett, men vi hann inte förrän coronan slog till. Då gick det vi hade snabbt åt. Men i dag har vi ett enormt lager, säger Gilbert Tribo (L), ordförande i sjukvårdsnämnden till SVT Nyheter Helsingborg.

Laxå kommun har sökt 4,5 miljoner kronor.

– Det är jättemånga kostnader. Vi har fört noggranna anteckningar eller haft speciella koder i bokföringen så vi verkligen kan se vad det kostat oss under de här månaderna, säger Bo Rudolfsson (KD), kommunstyrelsens ordförande i Laxå till Sveriges Radio Ekot.

Hur viktigt är det att ni får det ni har sökt för?
– Mycket viktigt. Laxå är en liten kommun, och om vi skulle behöva arbeta in låt säga hälften av 4,5 miljoner, det blir enorma konsekvenser för hela kommunen.

Socialstyrelsen har nu inlett arbetet med att kvalitetsgranska och utreda ansökningarna för att bedöma om de är i enlighet med förordningen och kommer därefter fatta beslut om fördelning av bidraget.

Detta arbete beräknas bli klart under hösten.

Senare i höst har kommunerna och regionerna ytterligare ett tillfälle att ansöka om bidrag för merkostnader. Ansökningstiden går ut den 30 november.

Bägge ansökningstillfällena avser merkostnader som uppkommit mellan den 1 februari och den 30 november 2020.

Oavsett slutnotan klarar staten finansieringen, säger Magdalena Andersson till Sveriges Radio Ekot.

– Det är precis för att kunna klara den här typen av exceptionella omständigheter som vi har sparat i ladorna under de goda åren.

Så regioner och kommuner kan känna sig trygga med att de kommer att få tillbaka pengarna?
– Ja, nu ska naturligtvis ansökningarna granskas, för det ska ju vara kostnader kopplade till corona, men sedan kommer man att kunna få pengarna.

Gilbert Tribo är fortfarande orolig, och väntar på pengabeskedet från regeringen. Det är mycket som står på spel för regionen.

– Vi går med jätteförlust i år på grund av corona. Får vi inte pengarna riskerar vi att gå in i nästa år med ett stort hål i budgeten. Då måste vi strama åt verksamheten eller höja skatten, säger han till SVT Nyheter Helsingborg.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev