Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Statsbidrag

Regeringens storsatsningar räcker till en skrubb

Regeringens stora mängd riktade statsbidrag kommer inte mindre kommuner till gagn. Vi skulle i så fall behöva anställa personal som enbart arbetar med att söka dessa bidrag. Ett synnerligen ineffektivt användande av skattepengar.

Publicerad: 2 maj 2016, 11:32

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

KommunerVårbudgeten

Såhär framåt vårkanten kommer vårtecknen allt oftare. Ett återkommande vårtecken är regeringens alla låtsassatsningar som förespeglar vårbudgeten. Regeringen, som i sin ambition att framstå som alla goda gåvors givare, strösslar svenska folket med diverse satsningar i 100-miljonersklassen.

Tidigare var det äldreminister Åsa Regnér som slog sig för bröstet med en statlig satsning på 150 miljoner kronor för att få kommunerna att bygga fler äldreboenden. Sedan blev det utbildningsminister Gustaf Fridolins tur. I en förhoppning om att det ska byggas fler skolor avsätter regeringen den här gången 100 miljoner kronor i investeringsstöd för nya skolor.

Detta kan låta som att regeringen genomför stora och viktiga satsningar. I själva verket är det tvärtom. Fördelat ute i kommunerna räcker dessa medel knappt till en städskrubb i den nya skolan eller äldreboendet.

Som verksam i en mindre kommun blir regeringens önskan att vara alla goda gåvors givare genom diverse riktade statliga stöd svårhanterat. Listan över riktade statliga stöd är nämligen lång. I nuläget finns över 150 olika statsbidrag att söka. Allt från upprustning av skolgårdar till elbusspremier och sänkning av kulturskoleavgifter.

För att som kommun få del av alla dessa riktade satsningar krävs att man mer eller mindre anställer personal som bara arbetar med att söka statsbidrag. För mindre kommuner är detta inte möjligt. Dessutom försvinner en stor del av de riktade statsbidragen i kommunal och statlig administration.

Slutsatsen blir att de som möjligtvis gynnas är de fåtalet stora kommuner som har råd att ha egen anställd personal som bara jobbar med att söka bidrag. Sammantaget kan man konstatera att det är ett synnerligen ineffektivt nyttjande av skattemedel.

Den som tjänar på det är också regeringen som kan slå sig för bröstet och ge bilden av att man nu gör satsningar i hundramiljonersklassen på skolor och äldreboenden, när man i realiteten gör satsningar motsvarande ett städskåp.

Björn-Owe Björk, (KD) kommunalråd och ordförande i utbildningsnämnden, Knivsta kommun

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

KommunerVårbudgeten

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News