Statsbidrag
Löfven: ”En sjujäkla satsning på välfärden”
Publicerad: 7 september 2020, 09:13
”Vi har starka statsfinanser, vilket gett oss muskler att rädda många företag, och nu tar vi nästa stora steg. Budgeten för 2021 är historiskt kraftfull”, säger statsminister Stefan Löfven (S). Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet
Det blir 19,7 miljarder i extra tillskott till kommuner och regioner nästa år när Stefan Löfven och Annie Lööf satsar på vård och omsorg.
EP
Erik Pettersson
Under en gemensam pressträff i dag uppger statsminister Stefan Löfven (S) och centerpartiets partiledare Annie Lööf att man nått en överenskommelse i höstbudgeten.
– Vi är i ett läge där vi ska starta i gång Sveriges ekonomi. Vi har starka statsfinanser, vilket gett oss muskler att rädda många företag, och nu tar vi nästa stora steg. Budgeten för 2021 är historiskt kraftfull, säger statsminister Stefan Löfven (S) och fortsätter:
– Ni får ursäkta, det är en sjujäkla satsning på välfärden, säger statsministern om vad han väljer att kalla ”den största satsningen på svensk äldreomsorg någonsin”.
Bland annat är regeringen och januaripartierna överens om ett permanent tillskott på fyra miljarder kronor årligen till äldreomsorg och vård.
Dessutom förstärks det så kallade äldreomsorgslyftet med 1,7 miljarder kronor. Det ger personal möjlighet att utbilda sig till vårdbiträde eller undersköterska på betald arbetstid.
Hälso- och sjukvården får också ytterligare pengar, bland annat för att kunna jobba ikapp med alla de besök och operationer som har ställts in under våren.
– För att vården ska klara av att hantera det här uppdämda behovet föreslår vi att regionerna tillförs fyra miljarder kronor 2021 respektive 2022, säger Stefan Löfven.
Annie Lööf säger att pandemin slagit hårt på många fronter och att en lågkonjuktur kan vänta, med ökad arbetslöshet.
– Vi behöver rusta omsorg, vård och skola runtom i Sverige. Det har varit en enorm arbetsbelastning runt om i svensk sjukvård. Det finns också vittnesmål om hur elever halkar efter i skolan och hur socialtjänster är hårt belastade, säger Lööf och fortsätter:
– För mig är det självklart att vi ska ha en välfärd att lita på i landet. Vi genomför i dag en generell höjning av statsbidraget till kommuner och regioner på 10 miljarder år 2021 och fem miljarder år 2022.
Tillskottet fördelas 70 procent till kommunerna och 30 procent till regionerna.
– Den här presskonferensen innehåller besked om 19,7 miljarder i extra tillskott till kommuner och regioner nästa år. Det här är viktiga åtgärder för ett Sverige som håller ihop för att kunna leverera en bra skola, vård och omsorg i hela landet, oavsett var man bor, säger Annie Lööf.
Kommunal välkomnar satsningen.
– En överraskande offensiv satsning. Bra att regeringen lyssnar på medlemmarna i Kommunal och investerar i äldreomsorgen. Pengar visste vi fanns, nu används de på rätt sätt. Det är något hela Sverige tjänar på, säger förbundsordförande Tobias Baudin.
– Coronpandemin har blixtbelyst äldreomsorgens förutsättningar. Rätt utbildning och anställningsform är avgörande för äldreomsorgens kvalitet. Därför är det mycket positivt att regeringen fortsätter satsa på ett utbildningslyft för äldreomsorgen, säger Tobias Baudin.
Även Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) välkomnar välfärdssatsningarna, men saknar ersättning för förlorade intäkter i kollektivtrafiken.
– Det här ett viktigt besked för välfärdsverksamheterna och sysselsättningen och i linje med vad vi på SKR har jobbat för. Kommuner och regioner är hårt ansatta både av de demografiska förändringarna och hantering av coronapandemin. Vi saknar dock att staten kompenserar kollektivtrafiken för det stora intäktsbortfallet till följd av pandemin, säger Anders Knape, ordförande för SKR.
– Vi har länge poängterat att kommuner och regioner behöver så tydliga och långsiktiga planeringsförutsättningar som möjligt. Det är därmed välkommet att regeringen ger tidiga budgetbesked även för 2022. Framöver kommer behoven av välfärdstjänster att öka i snabbare takt än vad skatteintäkterna gör, säger Anders Knape.
Den 21 september 2020 lämnar regeringen budgetpropositionen för 2021 till riksdagen.