tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Statsbidrag

Dags att sätta stopp för organisationer som SUM

Ur ett integrationspolitiskt perspektiv är det av oerhörd vikt att bidragen till organisationer som sprider extremism, kvinnoförtryck och homofobi, stoppas. Därför är gårdagens beslut från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor ett viktigt steg i rätt riktning, skriver Gulan Avci (L).

Publicerad: 12 april 2018, 03:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Kvinnor lyser idag med sin frånvaro i gatubilden i en del utanförskapsområden, skriver debattörerna.

Foto: Colourbox


Ämnen i artikeln:

ExtremismIslamismReligionMyndigheterHederskulturFörorterUtanförskap

Igår meddelade Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, att de avslagit Sveriges unga muslimers (SUM) ansökan om statsbidrag för 2017 och att de dessutom ska betala tillbaka tidigare statsstöd på 1,4 miljoner kronor som de fick 2016.

Sverige unga muslimer har under lång tid bedrivit verksamhet och spridit åsikter som inte hör hemma i ett demokratiskt samhälle. Det är dags att vi en gång för alla sätter stopp för organisationer som sprider antidemokratiska åsikter som strider mot de liberala, demokratiska och jämställda värderingar som är grundläggande för vårt samhälle.

Myndighetens avslag bottnar i att de anser att SUM inte har kunnat visa att dess verksamhet till alla delar uppfyller kravet på att respektera demokratins idéer, inklusive jämställdhet och förbudet mot diskriminering.

Rent konkret är anledningen att dess medlemsföreningar har haft förtroendevalda som har stridit för IS i Syrien, hyllat och delat material om våldsbejakande islamistisk extremism i sociala medier. SUM har gång efter annan haft samröre med högst tvivelaktiga personer som till exempel 2010 när de bjöd in homofoben Abdullah Hakim Quick som förespråkat dödsstraff för homosexualitet. Följande år bjöd föreningen in Jamal Badawi som hyllat självmordsbombningar och år 2015 hade SUM:s Stockholmsdistrikt ett möte med hatpredikanten Kamal El-Mekki som försvarat slaveri.

Frågan om statligt stöd har varit på tapeten från och till under hela mandatperioden. Inte minst blommade den upp efter att den nu före detta vice ordföranden i Turkiska riksförbundet under en demonstration på Sergels Torg 2016 kallade armenier för ”hundar som ska dö”.

Den så kallade feministiska regeringens arbete mot den våldsbejakande extremismen har varit haltande från första stund. Och inte minst från kultur – och demokratiminister Alice Bah Kuhnkes sida. Hon har inte visat sig vara mogen uppgiften, vilket gjorde att frågorna som rör den våldsbejakande extremismen lyftes bort från hennes portfölj förra året.

Tidigare i år framkom det dessutom att hennes arbete mot islamofobi resulterade i ett samarbete med studieförbundet Ibn Rushd. Det är ett förbund som bjudit in hatpredikanter som spridit antisemitisk propaganda, manat till jihad för att utplåna staten Israel och uttryckt hat mot homosexuella och kvinnor.

Ur ett integrationspolitiskt perspektiv är det av oerhörd vikt att bidragen till organisationer som sprider extremism, kvinnoförtryck och homofobi, stoppas. Dessa organisationer finns i våra utanförskapsområden där vi vet att rättssamhället trängs undan och enklaver präglade av religiös fundamentalism fördjupas. Där den våldbejakande extremismen tillåts att växa sig som starkast blir också kvinnoförtrycket som djupast.

Allt fler vittnar om kvinnoförtryck, hederskultur och starkt fördömande attityder mot bland annat HBT-personer. Vi Liberaler kommer alltid värna och slåss för individens frihet. Ingen människa ska av sin omgivning hindras att utöva de självklara rättigheter och möjligheter som gäller lika för alla, oavsett kön, ursprung eller bostadsort.

Kvinnor lyser idag med sin frånvaro i gatubilden i en del utanförskapsområden. Det finns kvinnoorganisationer som inte får ekonomiskt stöd, som till exempel förortsfeministerna i Husby.  Länge har männen fått styra ostörda i våra socialt utsatta områden.

Det är slut på det nu. Det får inte råda några tvivel om att samhället framöver kommer att stötta och hjälpa de organisationer som bidrar till mer demokrati, jämställdhet och frihet. Därför är gårdagens beslut från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor viktigt och ett steg i rätt riktning för att strama upp regelverket kring bidrag till civila organisationer.

Gulan Avci, ordförande Liberala Kvinnor (L)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev