Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skatt

Varför så lite motstånd mot skatteflykten?

Den så kallade Luxleaks-skandalen - där läckta dokument visar på storföretags aggressiva skatteplanering - överraskar inte. Däremot är det förvånande att den politiska reaktionen är så svag, skriver 14 lokalpolitiker från sju länder.

Publicerad: 28 november 2014, 10:57

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Pengar från Nya Karolinska ska slussas till Luxemburg, avslöjar Uppdrag Granskning.


Ämnen i artikeln:

SkatterEU

Tack vare nya avslöjanden om hemliga avtal mellan hundratals storföretag och skattemyndigheterna i Luxemburg har vi fått en tydligare bild av hur skatteflykten i praktiken går till. Nu senast skildrat i Uppdrag Granskning den 26/11 om Skanska och Nya Karolinska Sjukhuset.

Å andra sidan kommer inte den så kallade Luxleaks-skandalen – som grundas på tusentals läckta dokument från en av världens största revisionsbyråer - som någon överraskning. Att multinationella företag ägnar sig åt aggressiv skatteplanering har varit allmänt i flera år. Det som förvånar oss är att den politiska reaktionen är så svag.

Skatteparadisekonomin är oförenlig med en hållbar välfärd och med en rättvis konkurrens mellan små och stora företag. Konkreta åtgärder måste vidtas nu, på alla nivåer, mot skatteflykten. I det här arbetet kan kommuner och landsting spela en avgörande roll. Det är vi, politiker på lokal nivå, som ansvarar för förskola, skola, socialtjänst, äldreomsorg, hälso- och sjukvård; alltså för allt det som hotas av den aggressiva skatteplaneringen som Luxleaks avslöjat.

Många hävdar nu att problemet ligger på EU-nivå, att EU:s makt över skattepolitiken behöver stärkas. Vi håller inte med. Skatteharmonisering på EU-nivå kan vara bra, men även fördärvlig. Även i bästa fall kommer EU:s lösningar att ta tid.

Den goda nyheten är därför att vi inte behöver vänta på EU för att beskatta företag i de länder där verksamheten sker och vinsten uppstår. Ett sätt är att med utgångspunkt i Luxleaks avslöjanden fastställa en objektiv definition av de metoder som används för att minimera skatt. Det är Skatteverket bäst lämpat för.

Kommuner och landsting kan sedan besluta att dessa företag utesluts från anbudsförfaranden i offentlig upphandling. Eftersom grunden för uteslutning är geografiskt neutral är beslutet helt förenligt med EU:s regelverk. Även om de metoder som framkommit i Luxleaks visar sig vara lagliga – skattesmitare utnyttjar ofta kryphål i lagen – har lokala myndigheter rätt och även skyldighet att i sin upphandling beakta beslutens samlade ekonomiska konsekvenser.

Beslut om att utesluta företag som skattefifflar enligt de metoder vi nu kan definiera är ett nytt sätt att angripa skatteflykten. Vi efterlyser även andra åtgärder, bland annat att i offentlig upphandling ställa krav på land-för-land-rapportering där företagen öppet redovisar vinst och skatt med mera i varje land de är verksamma i.

Carina Nilsson, (S) kommunalråd Malmö

Bertil Dahl, (V) kommunalråd i Kalmar

Cyril Kretzschmar, regionfullmäktigeledamot, De Gröna, Rhône-Alpes, Frankrike

Joan Bosch, Podemos, Navarra, Spanien

Cllr Ian Eiloart, Liberal Democrat Group, Lewes District Council, UK

Cllr Jason Kitcat, Leader of Brighton & Hove City Council, Green Party, UK

Ingegerd Akselsson Le Douaron, (MP), kommunfullmäktigeledamot i Stockholm

Johannes Hirvaskoski, kommunfullmäktigeledamot (C) Vanda, Finland

Thomas Wallgren, Socialdemokraterna, stadsfullmäktigeledamot, Helsingfors

Lars Kjelkenes Giæver, Miljöpartiet, kommunstyrelseledamot i Lillehammer

Susanne Palsig, kommunfullmäktigeledamot, Socialistisk Folkeparti, Gladsaxe, Danmark

Anne Souyris, kommunfullmäktigeledamot, De Gröna, Paris, Frankrike

Emmanuelle Cosse, vice ordförande, regionfullmäktige, De Gröna, Ile de France, Frankrike

Victorine Valentin, regionfullmäktigeledamot, Socialistpartiet, Alsace, Frankrike

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

SkatterEU

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev