måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Skatt

Svenska folket är redo att betala mer i skatt

Nu måste vi våga ta i frågan om det krävs skattehöjningar för att säkra framtidens svenska välfärd. En ny undersökning visar att väljarna är redo att betala mer i skatt.

Publicerad: 4 september 2014, 09:03

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

SkatterFinansieringsformerVälfärdstjänster

Beslutsfattarna på den nyligen gemomförda kommunalekonomiska mässan i Malmö representerade hundratals miljarder kronor. Det är mycket pengar, men det är också mycket verksamhet som ska drivas för dessa summor. Flera seminarier på mässan lyfte frågor om nya arbetssätt, bättre styrning och hushållning. Alla är säkert välkomna dellösningar för att möta kommunernas kommande ödesfrågor, som exempelvis den demografiska utmaningen i äldreomsorgen (stora personalgrupper går i pension, få kan ersätta dem och samtidigt har allt fler behov av omsorgen).

Den alltjämt överskuggande frågan - den kommunala välfärdens framtida finansiering - behandlades också. Här brukar effektivisering och privatisering lyftas fram som lösningar, men möjligheten att ändra skatteuttaget nämns knappt. Troligen beror det på att frågan ansetts ligga utanför dagordningen. Ingen politiker eller tjänsteman vågar lyfta upp frågan förrän det i praktiken redan är för sent och verksamheter och personal fått ta rejäla smällar. Faktum är att de flesta av landets kommuner valde att ha oförändrad kommunalskatt under 2014. Vi anser att debatten om den framtida finanseringen måste breddas i ljuset av kommande välfärdsutmaningar.

SKPF har låtit Sifo undersöka hur många som kan tänka sig att betala en högre skatt för att säkerställa en god kvalitet i den kommunala välfärden (exempelvis äldreomsorgen) de kommande åren. Endast 27 procent kan inte tänka sig att betala en högre skatt och 67 procent kan tänka sig betala högre skatt och 5 procent är tveksamma/vet ej. Delas resultatet upp utifrån partisympatier framkommer att väljarna på vänsterskalan (S+V+MP) till 82 procent kan tänka sig en högre skatt, 16 procent kan inte tänka sig en högre skatt och 2 procent är tveksamma. På högerskalan (M+FP+C+KD) anger 50 procent att de kan tänka sig en högre skatt, 42 procent kan inte tänka sig det och 8 procent är tveksamma/vet ej. Det är endast Centerpartiets väljare som tydligt markerar emot en höjd skatt, bland samtliga övriga riksdagspartiers sympatisörer överväger de som kan tänka sig högre skatt.

Vi hoppas resultatet blir ett tänkvärt budskap till de politiska partierna inför valrörelsens mest intensiva slutskeende och i än högre grad till alla de kommunala förtroendevalda som ska ta sig an den kommunala vardagen efter valet (i opposition eller majoritet). Vi vill med denna undersökning också sända en hälsning till tjänstemän, ekonomer och ekonomichefer i kommunernas förvaltningar - även ni måste inför era politiska ledningar våga peka på behoven av mer resurser för att genomföra de vackra politiska budskapen, och inte allt som oftast känna er tvungna att koka soppa på en spik.

Monica Bäckman, förbundsordförande Svenska Kommunalpensionärernas förbund, SKPF

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev