Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skatt

”Skatteverket bör fokusera på oseriösa byggföretag”

För möta det växande behovet av personal måste vi se till att byggbranschen är attraktiv, sund och säker. Vi välkomnar därför myndighetskontroller, men fokus bör ligga på oseriösa företag och arbetsplatser – inte slarviga småföretagare.

Publicerad: 6 december 2017, 04:10

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Skatteverkets nya generaldirektör Katrin Westling Palm har en viktig uppgift framför sig, enligt byggbranschen.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT


Ämnen i artikeln:

SkatterByggbranschenSkatteverket

Sverige växer snabbt. 2024 kommer vi att ha elva miljoner invånare. Det innebär stora behov av nya bostäder, vägar, förskolor och sjukhus. För byggsektorn innebär det möjligheter, men också utmaningar. Vi måste se till att branschen är attraktiv, sund och säker.

Därför anser vi att Skatteverket framöver bör fokusera sina kontroller av personalliggare till oseriösa företag och arbetsplatser som inte är anmälda.

Det finns fantastiska möjligheter att utvecklas i byggbranschen. Efter flera års investeringsökningar finns idag en brist på rätt utbildad och erfaren personal. Bygg- och installationsbranschens arbetskraftsbehov är högre än i nästan alla andra sektorer.

Ska branschen bli attraktiv för fler behöver vi tillsammans fortsätta att göra byggarbetsplatserna sundare och säkrare. Vi är därför glada att regeringen har lyssnat på oss och nu ser till att införa arbetsgivardeklaration på individnivå liksom att regeringen har tagit fram ett förslag till regler om anmälningsplikt för utländska arbetstagare och utländska företag som ska utföra arbete i Sverige.

Ett annat viktigt verktyg för att göra branschen sundare och försvåra användningen av svart arbetskraft är de regler om personalliggare som infördes i januari 2016, efter påtryckningar från branschen. Än har reglerna inte fullt ut fått de önskade effekterna. Nu krävs att Skatteverket i högre utsträckning fokuserar sina kontroller till oseriösa företag och arbetsplatser som inte är anmälda hos Skatteverket. Kontrollerna borde i första hand vara ett verktyg för att granska företag som misstänks nyttja svart arbetskraft.

Våra medlemsföretag vill ha en sund bransch. Därför är det viktigt att det blir lättare att göra rätt. Genom att utveckla IT-systemet för arbetsplatsanmälan så att företagen enklare kan anmäla och avanmäla arbetsplatser blir det enklare för seriösa företag att följa lagen.  Idag ägnar Skatteverket för mycket tid åt små företag vars anställda av misstag eller glömska inte loggat in i personalliggaren, trots ambitioner och rutiner för att efterleva reglerna.

Vår förhoppning är att Skatteverket fortsättningsvis fokuserar sina insatser på de oseriösa företagen som medvetet inte följer lagen, och underlättar för de seriösa som faktiskt vill göra rätt. Här har Skatteverkets nya generaldirektör Katrin Westling Palm en viktig uppgift framför sig.

För att känna framtidstro måste människor ha ett jobb, en bostad och goda möjligheter att resa däremellan. När Sveriges befolkning nu växer snabbt krävs att vi tillsammans fortsätter rusta landet. Detta ska självklart ske med hjälp av seriösa bygg- och installationsföretag.

Catharina Elmsäter-Svärd, vd Sveriges Byggindustrier

Erik Haara, vd Glasbranschföreningen

Björn Hellman, vd Måleriföretagen i Sverige

Johan Lindström, vd Plåt & Ventföretagen

Hampe Mobärg, vd Maskinentreprenörerna

Ola Månsson, vd Installatörsföretagen

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev