Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skatt

”S har glömt Internationalens budskap”

Att Socialdemokraterna nu höjer skatt efter skatt, vilket drabbar allt fler inkomsttagare och yrkesgrupper, är inte värdigt ett parti som tidigare tagit ansvar för tillväxt och påstått sig stå på den enskilde löntagarens sida.

Publicerad: 2 maj 2017, 13:42

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Socialdemokraterna har hamnat snett i skattefrågan, anser Skattebetalarna.


Ämnen i artikeln:

SkatterSocialdemokraterna

Första maj är ännu år 2017 en stor dag för Socialdemokraterna. Det har marscherats runtom i svenska städer och sjungits Internationalen. Fjärde versen som inleds ”Båd’ stat och lagar oss förtrycka, vi under skatter digna ner” hör man dock inte längre, vilket inte är så konstigt med tanke på att den rödgröna regeringen höjt eller aviserat höjningar av skatterna med drygt 70 miljarder kronor sedan man tillträdde.

Men när partiledningen varje år reser land och rike runt för att första maj-tala så vore det klokt att också stanna upp och fundera över hur man kommit så långt bort från det som arbetarklassen i Internationalen egentligen sjöng och marscherade för: frihet, äganderätt och egna pengar.

För att Socialdemokraterna har hamnat snett i skattefrågan och att detta skadar Sverige har till och med LO förstått. Inför Socialdemokraternas partikongress i Göteborg för några veckor sedan gick LO:s ordförande, Karl-Petter Thorwaldsson, ut och krävde ett stopp för kommunala skattehöjningar. Det är ett välkommet utspel. Däremot är LO-basens recept på förändring fel. Han vill nämligen finansiera sänkta kommunalskatter genom att bland annat höja marginalskatten.

Men redan idag slår en hög marginalskatt till på jämförelsevis låga inkomster i många yrkesgrupper, exempelvis för varannan polis och drygt var tredje barnmorska. Och att få behålla mindre än hälften av de sist intjänade kronorna är helt enkelt oanständigt.

Att Sveriges kommuner står inför utmaningar som sätter den offentliga sektorns resursanvändning i fokus är ingen hemlighet. För att möta utmaningarna är det av yttersta vikt att kommunerna blir mer kostnadseffektiva. Skattebetalarna har i en granskning funnit en besparingspotential på upp till 18 miljarder endast inom de tre verksamhetsområdena Politisk verksamhet, Kultur och fritid samt Infrastruktur inom kommunala verksamheter. ESO har konstaterat att det finns en besparingspotential inom områdena grundskola, gymnasieskola och äldreomsorg på 23 miljarder.

Och Svenskt Näringsliv har visat att kommunerna genom att lära av de bästa exemplen kan spara över 40 miljarder. Från statligt håll kan stora summor sparas genom effektivisering av exempelvis myndigheter med tveksam leverans, såsom Arbetsförmedlingen och inte minst MUCF som visat sig vräka ut miljontals kronor av skattebetalarnas pengar i bidrag till föreningar som varken har aktivitet eller fungerande organisation.

”Hälften kvar” var en av de bärande principerna i århundradets skattereform 1991 som Socialdemokraterna presenterade tillsammans med Folkpartiet. Det är en princip som partiet tyvärr verkar ha glömt bort.

Att Socialdemokraterna nu höjer skatt efter skatt, vilket drabbar allt fler inkomsttagare och yrkesgrupper, är inte värdigt ett parti som tidigare tagit ansvar för tillväxt och påstått sig stå på den enskilde löntagarens sida. Nästa år är det dags att Internationalens fjärde vers börjar sjungas i första maj-tågen igen. Upp till kamp mot skattetrycket!

Christian Ekström, vd Skattebetalarna

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

SkatterSocialdemokraterna

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev