måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Skatt

Riv upp straffskatten på sjukvårdsförsäkringar!

Moderaterna har de kommande veckorna chansen att med hjälp av en riksdagsmajoritet riva upp den straffbeskattning på sjukvårdsförsäkringar som försvårar för de arbetsgivare som väljer att ta hälsoansvar, skriver Kristina Hagström, hälsostrateg på pensionsbolaget Skandia.

Publicerad: 4 december 2018, 18:50

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Tillgängligheten till samtalsstöd måste öppnas upp, skriver Kristina Hagström.

Foto: Pressmaster / Colourbox


Ämnen i artikeln:

SkatterFörsäkringskassanOhälsaSjukskrivningarPsykisk ohälsaStatenKommunerRegeringenVänsterpartietVårdköerArbetsgivareHälsa

Den statliga utredaren Vivianne Macdisi lämnade nyligen (26/11) över utredningen Samspel för hälsa till övergångsregeringen. Utredningen föreslår en ny lag som bland annat ska ge landsting, arbetsgivare och Försäkringskassan incitament till mer förebyggande arbete för att förhindra ohälsa. Det är möjligen goda tankar som kommer i elfte timmen – men problemet är att den rödgröna regeringen sänt signaler och lagt förslag i rakt motsatt riktning den förra mandatperioden.

Samhällsförlusten för sjukskrivningar uppgår numera till hela 62 miljarder kronor enligt vår nya rapport Samhällsförlusten för sjukskrivningar. Sjuktalen är ett stort problem i Sverige och har varit i centrum av samhällsdebatten under hela 2018. Den kraftigt ökande andelen sjukskrivningar som beror på psykisk ohälsa gör problematiken till en av vår tids stora utmaningar inom hälso- och sjukvårdsområdet.

Vår rapport visar att nästan varannan sjukskrivning i Sverige numera beror på någon form av psykisk ohälsa. På sju år har andelen sjukskrivningar med psykisk ohälsa som orsak ökat från 28 procent till 45 procent.

En tillträdande regering bör därför sätta igång ett landsomfattande förebyggande arbete för att komma åt den psykiska ohälsan. Tillgängligheten till samtalsstöd måste kraftigt öppnas upp. Det behövs också fler hälso- och rehabvägledare som kan koordinera och se till att individer inte hamnar mellan stolar.

Alla skulle vinna på ett sådant arbete; stat; kommun; landsting; företag och inte minst de individer som slipper ångest, depressioner och långdragna sjukskrivningar. I det arbetet bidrar vi gärna då vi från Skandias sida har en lång historia av att arbeta förebyggande – och vi vet att det ger resultat. Tillsammans med våra kunder har vi de senaste tio åren lyckats halvera sjuktalen med hjälp av mer förebyggande arbete.

Samhällsvinsterna med att minska den psykiska ohälsan är enorma. Vår rapport visar att om sjukskrivningarna som beror på psykisk ohälsa minskade med en tredjedel skulle samhället kunna spara hela 10 miljarder kronor per år – det motsvarar löner till fler än 25 000 sjuksköterskor.

Också sjukvårdsförsäkringar har under åren hjälpt arbetsgivare att uppfylla sitt arbetsmiljöansvar. Drygt en halv miljon svenskar, från alla inkomstgrupper, får en sådan försäkring betald av sin arbetsgivare. Korttidsfrånvaron har minskat med 25 procent för den som har en sjukvårdsförsäkring. Den 1 juli införde dock den rödgröna regeringen, hårt pressade av Vänsterpartiet, en förmånsbeskattning på dessa försäkringar. För en genomsnittlig medarbetare innebär det en höjd skatt på nästan 1 000 kronor per år.

I valdebatterna var Ulf Kristersson (M) och Ebba Busch Thor (KD) mycket tydliga. Högsta prioritet var att vårdköerna skulle förkortas och sjuktalen skulle ned. I väntan på en ny regering kan Moderaterna sända en viktig principiell signal till alla de arbetsgivare i Sverige som tar hälsoansvar. Med en enkel reservation tillsammans med de andra riksdagspartierna som lovat att riva upp skatten kan regeringen Löfvens tankevurpa vara ett minne blott. Skatten på sjukvårdsförsäkringar bör skrotas.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev