fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Skatt

Pensionärslobbyns retorik stämmer inte

Dagens pensionärer är på flera sätt samhällets vinnare men ändå slår pensionärslobbyn på stora trumman så fort statsbudgeten ska förhandlas fram, vilket gör att den mindre väljarstarka gruppen unga missgynnas.

Publicerad: 19 februari 2018, 09:35

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

SkatterÄldreBudgetförhandlingPensionärerPension

Under den senaste mandatperioden har pensionärer fått ett allt större utrymme i den politiska debatten. Socialdemokraterna har felaktigt hävdat att Alliansen infört en pensionärsskatt, trots att det handlade om att man sänkte skatten något mer på förvärvsinkomster än på pensioner. PPM-delen i pensionssystemet ska begränsas tycker statsministern och alla politiska spinndoktorer ser dessutom gruppen 65+ växa vilket gör att allt mer av det väljarstrategiska fokuset riktas dit.

Resultatet blir att unga, en mindre väljarstark grupp, missgynnas. Att ungdomsarbetslösheten fortfarande är påfallande hög, att skolan inte håller kvalitet i internationella mått mätt, att många unga står helt utan möjlighet att skaffa sig en första bostad eller att det är mycket mer sannolikt att vi unga blir utsatta för våldsbrott talas det mindre om.

Att gruppen pensionärer inte är homogen ska man inte sticka under stolen med. Vissa pensionärer lever på låga pensioner medan andra pensionärer lever gott och har väldigt stora förmögenheter. Vissa har inte jobbat heltid och andra har kommit till Sverige för sent för att hinna nå intjänadetaket, de lever idag på garantipension och bostadsbidrag. Men samtidigt är det pensionärerna som äger en stor andel av svenska folkets samlade förmögenhet. Gemensamt för gruppen är att deras förutsättningar är mycket bättre än de vi som är unga idag har och riskerar att även ha i framtiden.

På flera plan landar pensionärslobbyn fel i sina slutsatser. Här presenterar jag de grundläggande problemen med deras retorik.

1. Sänkt inkomstskatt är bättre än sänkt pensionärsskatt. Jag förordar alltid lägre skatter, men i valet mellan att sänka marginalskatterna för människor med små- och normala inkomster eller på pensioner måste alltid förvärvsarbetare prioriteras.

Ett utvidgat jobbskatteavdrag kommer även seniorer till del. De äldre som väljer att jobba längre får behålla mer av sin lön samtidigt som pensionssystemet belastas mindre. Risken för att den så kallade bromsen i pensionssystemet slår till minskar också. Därför gynnas både de äldre som väljer att jobba och de som lever på pensionen av sänkta inkomstskatter.

2. Pensionssystemet missgynnar inte låginkomsttagare. Det brukar sällan talas om att Sverige har ett av världen främsta pensionssystem, som är rättvist samtidigt som det är finansiellt stabilt – men visst är det så.

Kvinnor, som generellt sett, tjänar mindre än män är pensionssystemets vinnare. Delar av pensionärslobbyns retorik om att pensionssystemet är orättvist och missgynnar kvinnor och låginkomsttagare stämmer alltså inte. De som har tjänat mindre under sina liv gynnas av systemet, eftersom de blir kompenserade genom garantipensionen. Kvinnor lever dessutom längre än män. Ska man utse någon förlorare i pensionssystemet skulle det vara män med medelinkomster.

3. Pensionärer är bostadsmarknadens vinnare.  40-talister ha fått ta del av de mest generösa ränteavdragen samtidigt som de sett sina bostäder öka i värde till miljonbelopp eller så bor de i subventionerade lägenheter på attraktiva gatuadresser.

Den som bor i en prisreglerad hyresrätt utanför innerstaden ska inte behöva betala mer än marknadsmässig hyra, samtidigt som den som bor i attraktiva innerstadsområden endast betalar en bråkdel av det marknadsmässiga priset. Gemensamt för de subventionerande lägenheterna i innerstaden är att det ofta bara är pensionärer med livstids kötid som kan bo där.

Med reglerade hyror uppstår ett glapp mellan det fastställda priset och den verkliga betalningsviljan. Denna mellanskillnad skapar en grogrund för en ny svart bostadsmarknad som tvingar unga att betala absurda summor för att hyra i andra hand och därför stoppar klassresor för de som inte har tillräckligt tjock plånbok. Om trenden på bostadsmarknaden håller i sig är det om några år bara de med ärvda pengar och pensionärer med en livstids kötid som kan bo centralt i våra större städer.

Dagens pensionärer är på flera sätt samhällets vinnare men ändå slår pensionärslobbyn på stora trumman så fort statsbudgeten ska förhandlas fram. Senast 2016 propagerade PRO på Aftonbladet debatt under rubriken Pengarna finns, Löfven – lägg dem på äldre. Men PRO borde istället ta ett steg tillbaka eftersom deras generation redan fått så mycket.

Visst ska pensionärerna få det bättre, men det är uppenbart att de får oproportionerligt stort fokus bland partierna samtidigt som unga kommer i skymundan. Det är dags att pensionärslobbyn slutar diskriminera min ungdomsgeneration.

Benjamin Dousa, förbundsordförande Moderata ungdomsförbundet

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev