Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skatt

Nya begravningsavgiften kan ge dyrare begravningar

Det är en myt att den låga begravningsavgiften i Stockholms stad enbart beror på den goda skattekraften. Kyrkan borde effektivisera sin egen verksamhet innan räkningen skickas vidare, replikerar Mats Larsson.

Publicerad: 18 mars 2013, 13:28

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Utjämningssystemet

Ärkebiskopen Anders Wejryd har i sin debattartikel i Dagens Samhälle den 14 mars rätt i en sak: Det nya systemet med enhetlig begravningsavgift i riket borde inte införas. Anledningen är att systemet motverkar alla incitament till kostnadseffektivitet inom vår verksamhet. Det är en myt och ett missförstånd att den låga begravningsavgiften i Stockholms stad (6,5 öre) enbart beror på den goda skattekraften. I själva verket finns församlingar inom Svenska Kyrkan med bättre skatteunderlag än Stockholm som har högre begravningsavgift. Ett exempel är Svenska Kyrkan i Täby som beskattar invånarna med 14 öre. Ett annat är Svenska Kyrkan i Solna som tar ut 11 öre.

Ett ytterligare exempel som visar att Svenska Kyrkan själv borde effektivisera sin egen verksamhet innan man skickar notan till Stockholm och Stockholmsregionen är en jämförelse mellan rikets storstäder: I Stockholm kostar begravningsverksamheten 144 kronor per invånare, i Göteborg 284 kronor och i Malmö 305 kronor.

Den statliga begravningsutredningen (SOU 2009:79) gav ett förslag om hur de stora skillnaderna på begravningsavgifterna i riket skulle kunna lösas. Begravningsverksamheten inom Svenska Kyrkan, som i dag är utspridd på över 750 huvudman, skulle samordnas och effektiviseras genom sammanslagningar. I varje kommun skulle det vara samma begravningsavgift för medborgaren oavsett vilken församling man var folkbokförd på. Det skulle på sikt bara finnas en begravningshuvudman per kommunområde men fortfarande med Svenska Kyrkan som ansvarig. Tyvärr sa ärkebiskopen nej till detta förslag.

Mats Larsson, förvaltningschef Stockholms stads kyrkogårdsförvaltning

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Utjämningssystemet

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev