onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Skatt

Nu räcker det med skattehöjningar!

Regeringen och Vänsterpartiet uppvisar en direkt oanständig kreativitet när det gäller skattehöjningar och nya skatteuttag, skriver Sofia Linder, chefekonom på Skattebetalarna som vänder sig emot de konfiskatoriska planerna på att förmånsbeskatta personer som via jobbet har en privat sjukvårdsförsäkring.

Publicerad: 27 november 2017, 12:10

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Det regeringen och Sjöstedt föreslår är ingenting annat än en straffskatt, menar debattören. Foto: Skattebetalarna / Caroline Tibell


Ämnen i artikeln:

SjukförsäkringSkatter

Regeringen och Vänsterpartiet har en till synes aldrig sinande kreativitet när det gäller nya och höjda skatter. I förra veckan gick remisstiden ut för det senaste i raden av förslag till skattehöjningar, förmånsbeskattning av de personer som via jobbet har en privat sjukvårdsförsäkring. Enligt vänsterledaren Jonas Sjöstedt är bakgrunden till förslaget att skattesystemet idag gynnar dem som har förmåner och också ofta höga inkomster. Den miljard som den nya skatten beräknas ge i intäkter ska enligt Sjöstedt användas för ”bra sjukvård för alla”. Låt oss bena ut detta.

Till att börja med utgör den privata sjukvårdsförsäkringen en procent av de totala kostnaderna för vård i landet. Av de privata försäkringarna är 70 procent betalda av arbetsgivaren. Vi talar alltså om att förmånsbeskatta en försäkring som står för sju promille av vården kostnader. Dessa pengar ska sedan ge ”bra sjukvård för alla”. Utöver att detta är i överkant fantasifullt så finns några ytterligare invändningar.

För det första så är skälet till att de privata sjukvårdsförsäkringarna existerar att det offentliga inte kan leverera god vård i rimlig tid. Sverige har de längsta vårdköerna i Europa, nära 3 av 10 får inte ett första besök för planerad specialistvård innan tiden för vårdgarantin gått ut. För ortopedi och allmän psykiatri, de vanligaste behandlingarna inom sjukvårdsförsäkringen, är väntetiden mellan 3-13 veckor. Det är oacceptabelt för ett land med ett av världens högsta skattetryck. Anledningen till att arbetsgivarna betalar försäkringen är alltså att viktig personal ska få en snabb och effektiv behandling istället för att fastna i vårdkö.

För det andra tillför försäkringen redan idag medel och avlastning till sjukvårdssystemet. Dels beskattas arbetsgivaren och dels innebär de privata försäkringarna att de 468 000 som omfattas betalar för samma tjänst en gång till genom löneavdrag.

För det tredje innebär detta – återigen – att regeringen och Vänsterpartiet drar åt tumskruvarna på de personer som bidrar med allra mest skattepengar och som får allra minst tillbaka av systemet. De medborgare som Sjöstedt vill komma åt – dem med förmåner och högst löner – betalar redan väsentligt mer i skatt såväl i kronor som i förhållande till den totala inkomsten. Samtidigt får de minst tillbaka i förhållande till lönen vid exempelvis sjukdom.

Det regeringen och Vänsterpartiet nu föreslår är inget annat än en straffskatt. Den nya skatten är – i likhet med de 66 miljarder i övriga höjningar och nya skatter som presenterats under mandatperioden – rent konfiskatorisk. Den tas bara ut eftersom man vet att alternativet till sjukvårdsförsäkringen för både arbetsgivaren och den anställde är köer, väntan och en ersättning som är mycket begränsad. Det är oanständigt!

Sofia Linder, chefekonom, Skattebetalarna

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

SjukförsäkringSkatter

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev