Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skatt

Nu behövs en skattereform över blockgränserna

Alla pratar äntligen om att vi behöver en skattereform. Vi hör fler partier, nationalekonomer och parter på arbetsmarknaden lyfta behovet av en översyn för att möta nya krav och förbättra samhället. Därför är det ett gyllene läge för politiken att ta kliv framåt i frågan om en skattereform, skriver Eva Nordmark, ordförande TCO.

Publicerad: 24 september 2018, 03:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Det finns goda förutsättningar för en ny skattereform.

Foto: Colourbox.


Ämnen i artikeln:

Skatter

Skattefrågorna har länge varit prioriterade för TCO. När den förra skattereformen genomfördes i början av 1990-talet spelade vi en central roll, inte minst genom att agera brobyggare över blockgränsen. Sedan dess har stora förändringar skett i skattesystemet, liksom i förutsättningarna i vår ekonomi och omvärld.

Därför behöver skattesystemet rustas för att säkerställa goda villkor för jobb och företagande och därmed säkra en långsiktig finansiering av välfärdssystemen. Det handlar alltså inte om, utan när vi kan få en ny skattereform. Och idag är TCO alltså långt ifrån ensamma om att se behovet av en samlad översyn.

Bland de politiska partierna har Liberalerna, Socialdemokraterna, Centerpartiet, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och nu även Moderaterna lyft behovet av en bred översyn av skattesystemet. Detsamma gäller för samtliga fackliga centralorganisationer. Även om olika aktörer kan stå långt ifrån varandra i vissa sakfrågor, är det tydligt att det finns goda grundförutsättningar för en ny skattereform.

Att fortsätta med att lappa och laga skattesystemet är inte hållbart. Ett tydligt exempel är utvecklingen för skatt på arbete och kapital. Inget annat OECD-land har idag så stor skillnad mellan skatt på arbete och kapitalinkomster som just Sverige. Vilket bland annat uppmuntrat till en planing där personer istället för att betala skatt på arbete, får sina inkomster beskattade som kapital. Något som urholkar det svenska skattesystemet.

TCO har länge lyft denna olyckliga utveckling. I vårt skattepolitiska program är lägre skatt på arbete centralt. Vi vill se sänkt skatt på arbete och istället höjd skatt på bland annat kapital, konsumtion och miljöstörande verksamhet. Skattesystemet måste kunna möta de krav på mer intäkter som välfärdssystemet kan komma att behöva, inte minst beroende på demografiska förändringar och behov av större investeringar i utbildning och infrastruktur.

Nu pågår förhandlingar om hur Sverige ska styras. Oavsett hur den nya regeringen kommer att se ut måste en bred blocköverskridande skattereform utgöra basen för Sveriges framtida reformer.

Eva Nordmark, ordförande TCO

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Skatter

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev