Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skatt

När det verkligen gällde svek alliansen rotbranschen

Nu har budgeten röstats igenom och från årsskiftet sänks rotavdraget från 50 till 30 procent. Innan budgetomröstningen slog sig allianspartiernas företrädare för bröstet och hävdade att deras jobbpolitik var så mycket bättre än regeringens. Men när det väl gällde så svek man.

Publicerad: 8 december 2015, 08:48

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

En färsk Sifo-undersökning visar att varannan svensk kommer att förändra sina renoverings- eller ombyggnadsplaner när avdraget sänks.


Ämnen i artikeln:

SkatterRutArbete

Ett bibehållet rotavdrag skulle bland annat minska arbetslösheten och rädda många småföretag. I tv-inslag, på debattsidor och genom konkreta förslag till riksdagen beskrev alliansen tydligt och klart att de ville behålla avdraget.

Men vad hände? Agerade de för att behålla det? Nej, tvärtom såg de till att regeringens förslag om en sänkning av rotavdraget röstades igenom.

Dubbelmoral kallas det - att säga en sak och sedan göra raka motsatsen.

Alliansen hade endast behövt lyfta ut rotavdraget ur budgeten. På samma sätt som det gick att justera rutavdraget i budgeten hade även rotavdraget kunnat bibehållas.

Men det brydde de sig inte om.

En färsk Sifo-undersökning visar att varannan svensk kommer att förändra sina renoverings- eller ombyggnadsplaner när avdraget sänks. Av dem kommer hälften i stället att försöka göra jobbet på egen hand. Det blir väldigt många arbetstillfällen som försvinner. Som Alliansens företrädare sa: Det drabbar jobben.

Undersökningen visar även att var tredje kommer att vilja betala svart. Rotavdraget har effektivt bidragit till sund konkurrens och motverkat skattebrott i våra branscher. En positiv utveckling som nu riskerar ett abrupt slut. Sänkningen har därför få vinnare, knappt ens statskassan.

Förändringen innebär också att möjligheterna att erbjuda ungdomar lärlingsanställning och introduktion minskar. När det blir färre jobb att dela på måste kostnaderna kapas i alla hörn.

Allt detta vet Alliansens företrädare. Ändå var de tysta som möss när det verkligen gällde i riksdagen.

Vad är de så rädda för?

Skulle rotavdraget, ett av tusentals förslag i budgeten, kunna skapa parlamentariskt kaos? Nej, det argumentet är inget annat än påhitt.

Det verkliga skälet är ren taktik. Moderaternas partisekreterare har i en intervju tidigare i höst avslöjat hur de resonerar; Vänsterpartiet måste stå bakom hela budgeten så att den blir så dålig som möjligt. För då kan Alliansen vinna nästa val.

Att detta drabbar företagen, jobben och hela Sveriges ekonomi är uppenbarligen mindre viktigt.

Vi uppfattar Alliansens agerande som ett enormt svek mot hela hantverksbranschen och mot alla de ungdomar som aldrig får chansen att lära sig ett yrke. Samt inte minst mot den miljon husägare som nu får höjd skatt, vilket blir följden när avdraget minskar.

Upp till 20 000 kronor per skatteskyldig. För ett vanligt hushåll kan det sänkta rotavdraget alltså betyda 40 000 kronor i högre skatt.

Att Vänsterpartiet styr och bestämmer villkoren för Alliansens företags- och arbetsmarknadspolitik kan möjligen kännas som en seger för partistrategerna. Om väljarna håller med är mer tveksamt.

Det dröjer nu ett år till nästa budgetbeslut där rotavdraget kan lyftas igen. Vi hoppas innerligt att Alliansen då tar sitt förnuft tillfånga och kör med öppna kort mot sina väljare.

Johan Aspelin, vd Golvbranschen

Per Jonasson, vd Svenska Kyl & Värmepumpsföreningen

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

SkatterRutArbete

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev