Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skatt

LO vilseleder om vd-lönerna år efter år

LOs lönerapporter kommer som på beställning varje vinter. De försöker visa samma sak, år efter år. Genom att välja ut en handfull stora svenska företag med i flertalet fall internationell verksamhet och anställda i hela världen får man det framstå som om löneskillnaderna i Sverige är väldigt stora, skriver Ersättningsakademien.

Publicerad: 22 februari 2018, 13:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

LönerLOStatistikSkatter

Sverige har en av de mest sammanpressade lönestrukturerna i världen, med de minsta skillnaderna. Alla internationella jämförelser, senast från belgiska Vlerick Business School visar att löneskillnaderna i svenska storföretag är bland de lägre i Europa (Financial Times 27 dec).

LO beräknar att snittet för de 50 vd:ar i storföretag som ingår i deras urval (Makteliten – toppnoterat igen, 2018) tjänar 55 industriarbetarlöner. Då räknar LO med kapitalinkomster samt tar med i sitt urval några företagsägare som också är vd:ar, i Stena AB, Lundbergföretagen och H&M. Tar man bort dessa och räknar vd:ars inkomster av tjänst minskar kvoten till 38 industriarbetarlöner.

Sedan minskar denna skillnad genom det progressiva svenska skattesystemet. Justerat för skatter kan en vd för de största företagen komma upp till en nettoersättning 20 gånger vad en vanlig anställd i samma företag tjänar. Det kan man ha synpunkter på. Kanske vill LO att lönen ska vara exakt lika för alla? Till skillnad mot resten av världen där det betalas efter talang och prestation. Det finns inga fotbollslag, film- eller musikproduktioner där alla har samma ersättning. Tvärtom är skillnaderna ofta mycket större i den typen av verksamhet.

Grundfelet med LO-rapporten är att den låtsas som om den här makteliten, som de kallar den, är representativ för hur det ser ut i svenska företag. Men så är det inte alls, och det förtiger LO systematiskt för det passar inte organisationens syften. Verkligheten är den att en genomsnittlig vd i ett svenskt företag har en helt annan ersättningsnivå än mångmiljonlön. I privata företag med minst 10 anställda, oberoende av bransch, ligger medianlönen för en vd på 76 000 kronor i månaden (källa: Ekonomifakta)

Det är helt andra belopp än de som figurerar i LO:s rapport. Det motsvarar ungefär 2,5 gånger industriarbetarlönen. Sedan finns det förstås en lönespridning bland vd:ar precis som i samhället i övrigt. Stora företag med omfattande verksamhet och internationell konkurrens tenderar att ha ett högre ersättningar för vd. Endast tio procent av alla vd:ar har en lön som ligger över 165 000 kronor i månaden. Det är ingen ovanlig ersättning för eftertraktade spelare i allsvenska fotbollsklubbar.

Varför LO väljer bort de tusentals vanliga vd:arna och bara fokuserar på en liten grupp, som representerar någon promille av samtliga Sveriges vd:ar i det privata näringslivet kan man fundera på. Det fattas inte statistik, det finns gott om siffror från bland annat SCB. Det borde LO ta fasta på i nästa ”elitrapport”.

Hans De Geer, sammankallande ledamot i Ersättningsakademien

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

LönerLOStatistikSkatter

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev