söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Skatt

L vill finansiera skattesänkningar i Norrland

Publicerad: 29 augusti 2022, 14:09

Arvidsjaur är en av de kommuner som L vill ska kunna söka bidrag för skattesänkning. Foto: Pär Bäckström/Bildbyrån, Henrik Montgomery/TT

De 50 kommuner som har högst skattesats ska kunna söka ett statsbidrag som finansierar 1 kronas skattesänkning, föreslår Liberalerna i ett valutspel. SKR ska agera domare för bidraget.

Ämnen i artikeln:

LiberalernaSKRSkatterKommunalskatt

MW

Måns Wikstrand

mwi@dagenssamhalle.se


1,5 miljarder vill L satsa på att minska skatteklyftorna i landet och förbättra hushållsekonomin för människor i högskattekommuner. Bidraget ska kunna sökas av de 50 kommuner som tar ut högst skatt. Merparten av dem finns i Norrland. Av de 800 000 personer som teoretiskt skulle kunna beröras finns 650 000 i Norrland, skriver L i ett pressmeddelande.

Kommunerna ska bara få bidrag om de sänker skatten i motsvarande mån – det är alltså ett riktat statsbidrag till kommuner i syfte att förbättra ekonomin för invånarna.

Samtidigt vill Liberalerna ge Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) en form av domaruppgift kring statsbidraget. SKR ska bedöma om en sökande kommun har låg kostnadseffektivitet i sin verksamhet eller inte. Kommuner som har det ska inte kunna få del av statsbidraget, utan måste först bättra sig och minska sin administration, resonerar Liberalerna.

”Sammantaget skulle förslaget därmed stärka arbetslinje, hushållens ekonomi och kommunernas effektivitet i ett läge där prisökningarna annars slår hot mot både hushållens och kommunernas kassor”, skriver partiet.

I pressmeddelandet nämns bara kommuner, men man tycks samtidigt ha tittat på totala skatteuttaget av kommuner och regioner för att ta fram de 50 högskattekommunerna. 

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev