tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Skatt

”Köttskatt oförenligt med en levande landsbygd”

Miljöpartisterna som föreslår köttskatt är beredda att offra flora och fauna på den gröna ideologins altare. Betande djur håller landskapet öppet samtidigt som de skapar jobb och förutsättningar för en levande landsbygd.

Publicerad: 25 oktober 2016, 09:02

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Om det nödvändigtvis ska införas en ny skatt bör den vara på klåfingriga politiska förslag, inte på köttkonsumtion.


Ämnen i artikeln:

ModeraternaEUMiljöpartietSkatterLandsbygdenRegionalpolitikAntibiotika

REPLIK Svensk köttproduktion är en av världens mest klimatvänliga. Djur som betar och håller det svenska landskapet öppet har liten klimatpåverkan samtidigt som många vilda djur och växter är beroende av öppet landskap och betade gräsmarker för att överleva.

Trots det vill miljöpartisterna Stefan Nilsson, Annika Hirvonen och Niclas Malmberg påtvinga Sveriges köttbönder nya pålagor och höja redan höga skatter. Skatter och regler som redan har tvingat många lantbrukare i Sverige att sluta med sina betande djur och tvingat fram en ökad import av kött.

Var finner debattörerna logiken i att slå ut svenska arbetstillfällen och en livsmedelsproduktion med relativt liten klimatpåverkan?

Köttskatt i allmänhet och Miljöpartiets landsbygdspolitik i synnerhet är oförenligt med en levande landsbygd. Nilsson med flera bör ta av sig sina gröna skygglappar och se det svenska lantbrukets svårigheter och möjligheter, i stället för att lägga energi på att försöka forma det efter en ideologisk utopi med svag förankring i verkligheten.

Vi har redan högt ställda krav på djurhållning och miljöpåverkan vilket resulterar i att svensk köttproduktion har högre omkostnader än i de flesta andra länder. Vår konkurrensfördel är hög kvalitet och en produktion med liten miljöpåverkan och låg användning av antibiotika.

Miljöpartiet fortsätter att argumentera för fler och högre skatter som ska införas i Sverige, den här gången med förhoppningen att resten av världen ska ta efter. Det är naivt. Resultatet av en skattehöjning blir knappast att Sverige sätter någon form av internationell standard på skattenivåer på kött. Det enda som skulle hända är att konsumtionen av billigare importerat kött ökar.

Miljöpartisterna är beredda att offra flora och fauna på den gröna ideologins altare. Betande djur håller landskapet öppet samtidigt som de skapar jobb och förutsättningar för en levande landsbygd. Jordbruksverket påpekar även vikten av att välja klimatsmart kött, och svensk produktion står sig väldigt väl ur flera hållbarhetsaspekter.

Vi har lägst antibiotikaanvändning i hela EU och vår nötkötts- och mjölkproduktion är i jämförelse med andra länder klimatsmart. Vi bryter inte heller ny naturmark till bete eller foder i Sverige vilket är vanligt i många länder.

Det är alltid lätt att avstå något som man själv inte gillar eller använder. Politikers uppgift är inte att detaljstyra människors vardag eller att komma med pekpinnar om vad folk ska äta. Det är att omyndigförklara alla som inte lever efter ens egen politiska övertygelse.

Om det nödvändigtvis ska införas en ny skatt bör den vara på klåfingriga politiska förslag, inte på köttkonsumtion.

Sten Bergheden, riksdagsledamot (M) och lantbrukare Skaraborg

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev