Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skatt

”Köttskatt ger fler svenska arbetstillfällen”

En positiv sidoeffekt av en klimatskatt på kött att den kan hjälpa till att öka efterfrågan på just svenskt naturbeteskött. Det skulle i sin tur snarare ge fler svenska arbetstillfällen än färre.

Publicerad: 27 oktober 2016, 09:43

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Vår motion handlar om en grön skatteväxling, där varje krona som skatten inbringar betalas tillbaka till medborgarna, skriver miljöpartister.


Ämnen i artikeln:

SkatterLandsbygdenMiljöArbetslöshet

REPLIK Sten Bergheden, riksdagsledamot (M), resonerar bortom all logik i sina argument mot att beskatta köttets klimatpåverkan. Bergheden (M) framhåller klimatfördelar med svenskt kött, och borde då lätt inse att en skatt riktad mot köttets klimatpåverkan inte missgynnar den köttproduktion som är mer klimatvänlig än annan köttproduktion – utan tvärtom skulle ge konkurrensfördelar för exempelvis svenskt naturbeteskött.

Det skulle i sin tur snarare ge fler svenska arbetstillfällen än färre.

Vi håller självfallet helt med Bergheden om att betande djur bidrar till att hålla landskapet öppet. Just därför är en positiv sidoeffekt av en klimatskatt på kött att skatten kan hjälpa till att öka efterfrågan på just svenskt naturbeteskött.

Däremot håller vi inte med Bergheden om att politiken inte ska bidra till att styra människors beteenden mot ökad långsiktig hållbarhet. Klimatfrågan är akut. Vi kan inte från politiskt håll abdikera och hoppas på att klimatfrågan ska lösas genom människors allt större medvetenhet kring klimatfrågan. Vi måste visa politiskt ledarskap och faktiskt underlätta för alla att göra klimatsmarta val. Skatter är då ett oerhört effektivt styrmedel som kan ge incitament till beteenden som faktiskt minskar utsläppen.

Som miljöpartister vill vi samtidigt dock inte höja det totala skattetrycket. Därför handlar vår motion om en grön skatteväxling, där varje krona som skatten inbringar betalas tillbaka till medborgarna. Hade Bergheden bekymrat sig om att läsa motionen innan han gick till storms mot den hade han således inte behövt oroa sig för ett ökat skattetryck.

Stefan Nilsson, riksdagsledamot (MP)

Annika Hirvonen, riksdagsledamot (MP)

Niclas Malmberg, riksdagsledamot (MP)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev