tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Skatt

Fritt fram för Alliansen att stoppa sjukvårdsskatten

I sommar inför regeringen förmånsbeskattning på sjukvårdsförsäkringar som ges via arbetsgivare. Den nya sjukvårdsskatten ogillas av en majoritet i riksdagen, i form av M, C, L, KD och SD. Det har lett till en debatt om huruvida Alliansens fyra partier kan stoppa skatten. Jag, för min del, ställer motsatt fråga: kan dessa partier låta bli att stoppa skatten, frågar Johan Ingerö, Timbro.

Publicerad: 12 maj 2018, 03:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

SkatterAlliansenVårdköerSjukförsäkringArbetsgivareBudget

Läget är som följer: Sverige har några av Europas längsta sjukvårdsköer och köerna växer. Regeringens egen myndighet Vårdanalys varnar för att en halv miljon svenska invånare kan stå i kö vid årsskiftet 2019/20. Detta är, utöver plågsamt för de sjuka som inte får hjälp, även extremt dyrt. Samhällets årliga kostnader för sjukskrivningar uppgår till omkring 57 miljarder kronor, enligt en rapport från Skandias stiftelse Idéer för livet. Och människor anpassar sig. Efterfrågan på privata tilläggstjänster ökar, inte minst när det gäller just sjukvård. Och inte bara från enskilda personer, utan även från företag.

Företagen bekostar naturligtvis inte sina anställdas sjukvårdsförsäkringar enbart av sina hjärtans godhet, utan för att de måste. De vet, precis som vi andra, att den offentliga vården ofta sviker. Ett företag med kanske nio anställda, där varje medarbetare är nödvändig för verksamheten, har helt enkelt inte råd att låta sin personal vänta i månader eller rent av år på att få offentlig sjukvård. Så de betalar för privata försäkringar, eftersom de annars riskerar att gå omkull. I dagsläget är ungefär en halv miljon svenskar försäkrade av sina arbetsgivare och för dem väntar nu ännu en av statsminister Stefan Löfvens och V-ledaren Jonas Sjöstedts oräkneliga skattesnytingar.

Det är svårt att sammanfatta vidden av denna orättfärdighet. Svenskarna betalar några av världens högsta skatter, och hamnar sedan i några av världens längsta vårdköer. När de sedan själva löser problemet via arbetsgivares sjukvårdsförsäkringar kräver regeringen skatt även för dessa. Och så fortgår det. Notan för regeringens misslyckanden skickas gång efter gång till de människor som regeringen borde finnas till för att tjäna. Och i och med att den som inte längre får tillgång till företagsfinansierad vård istället tvingas söka sig till landstingens köer så kommer de köerna att växa ytterligare. För alla.

Åter till Alliansen. De fyra borgerliga partierna har en möjlighet att med Sverigedemokraternas hjälp stoppa åtminstone denna orättvisa. Men hittills är beskedet att de inte vill, eftersom det innebär att man bryter ut en enskild del av statens budget. Och i princip är det en klok hållning. Men i detta fall är den fel. För regeringen har tagit för lång tid på sig. Det regelstadgade reservationsförbudet har fallit. Enligt såväl Finansutskottets kanslichef Mikael Åsell som Skatteutskottets föredragande Olof Åkerrén omfattas inte sjukvårdsskatten av budgetskyddet. Det står därmed Alliansen helt fritt att stoppa sjukvårdsskatten, utan att rucka de viktiga budgetreglerna.

Har Alliansen råd att agera så här? Enligt min mening, nej. Det återstår några få månader till valet och den nya skatten kommer orsaka tumult hos företag som bara får några veckor på sig att justera sina rutiner efter den nya lagen. Vårdköerna fortsätter växa. Vill allianspartierna ytterligare spä på det sjukvårdsmoras de hoppas ta över ansvaret för i höst – och kommer de ens att få ta över det om de så fullkomligt sviker en så viktig väljargrupp som småföretagarna? Vill de verkligen bjuda SD på att vara det enda parti som faktiskt lagt två strån i kors för att stoppa detta vanvett? För mig, som ändå har arbetat i en partiledarstab, är bristen på stridsvilja obegriplig.

Det får faktiskt vara nog med trams nu. Nästa vecka fattar riksdagen ett beslut som får stora konsekvenser för en halv miljon människor och mängder av företagare.

Allianspartierna gör bäst i att trycka på rätt knapp.

Johan Ingerö, ansvarig för välfärdsfrågor på tankesmedjan Timbro

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev