Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skatt

Forskaren: Därför spottar folk på tiggarna

Publicerad: 9 december 2014, 15:42

Så länge ingen tar ansvar kommer våldet mot EU-migranterna att trappas upp, tror forskaren.

Tältläger som bränns ner och förbipasserande som sparkar, spottar och fimpar på EU-migranterna. Det rapporterade Ekot om på tisdagen. Erik Hansson, doktorand i Uppsala, tror att trakasserierna kommer att trappas upp så länge samhället inte tar ansvar.


Ämnen i artikeln:

Fattigdom

- Politikerna säger att tiggarna är Rumäniens ansvar och inte Sveriges. Det göder bilden av att det här inte är vårt problem och att de får skylla sig själva. Så länge som man inte talar om att de förtjänar hjälp så kommer dehumaniserandet av tiggarna att fortsätta, säger Erik Hansson, doktorand i kulturgeografi vid Uppsala universitet, som inte förvånas över SR:s rapportering

Han har känslan av att trakasserierna trappats upp snabbt på sistone. I sin forskning har Erik Hansson undersökt hur stockholmare reagerar på tiggarna. Hat och förakt är känslor som dyker upp. Men också åsikten att fenomenet inte hör hemma här.

- Man anser att det är orättvist och fel att vi svenskar ska drabbas av det här - vi ska inte behöva se det. Vi anser att vi genom samhällskontraktet och genom att betala skatt har outsourcat det personliga ansvaret för tiggarnas situation till staten.

När vi ändå konfronteras med den enorma fattigdomen – som vi är så ovana vid att se - uppstår förvirring och starka känslor som ibland leder till fysiskt våld.

En del ser det också som att EU-migranterna själva bär skuld till misären och att de genom att tigga på gatorna beter sig ociviliserat för att det är en del av deras kultur.

- Vi betraktar dem inte som medmänniskor, de är redan dehumaniserade. De blir nästan som skadedjur på gatorna och när vi ser att varken staten, polisen eller någon annan hjälper dem blir det en signal om att de får skylla sig själva.

I grunden handlar det om främlingsfientlighet och antiziganism, strömningar som förstärks av ett växande SD, menar Erik Hansson.

-  Samhället vill skyffla över problemet på någon annan. Precis som man gjort med romerna i femhundra år. Det här är en återupprepning av vår antiziganistiska historia.

Karin Lundahl

Webbredaktör

kl@dagenssamhalle.se

Ämnen i artikeln:

Fattigdom

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev