Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skatt

Festa gärna, men inte för andras skattepengar

Till helgen är det final i Eurovison song contest, och Stockholms stad storsatsar. Det är säkert underhållning uppskattad av en del, men varför ska en Stockholmsfamilj behöva finansiera festen med kanske 500 kronor över skattesedeln? undrar Slöseriombudsmannen.

Publicerad: 11 maj 2016, 09:01

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Stockholms kommun lägger 100 miljoner kronor för att ”sätta Stockholm på kartan”, som om ingen vet att Stockholm existerar eller att festivalen sker i Sverige och Stockholm, skriver Slöseriombudsmannen.


Ämnen i artikeln:

SkatterStockholmEkonomiKommuner

Stockholms kommun lägger 100 miljoner kronor för att ”sätta Stockholm på kartan”, som om ingen vet att Stockholm existerar eller att festivalen sker i Sverige och Stockholm. Det senare kommer nötas in i tv-tittarna om och om igen, men en produktion av lite tillrättalagda reklamfilmer för kommunen behöver knappast kosta 100 miljoner. Eller om man så vill drygt 100 kronor mer per kommuninvånare. En familj med två vuxna och tre barn i Stockholms kommun kan alltså sägas betala 500 kronor för denna fest.

Folk får gärna ha kul och festa, men det ska ske med egna pengar. Inte med andras skattepengar, som istället kan gå till underfinansierad skola, omsorg eller andra kommunala kärnverksamheter.

Som Slöseriombudsman åt Skattebetalarnas förening, märkligt nog den enda organisation i Sverige som systematiskt granskar slöseri och hantering av skattepengar, är det lätt att anklagas för att vara en tråkmåns och glädjedödare.

Jag missunnar dock ingen att ha kul, oavsett musiksmak, men 100 miljoner kunde ha använts på ett betydligt bättre sätt.

Framför allt borde pengarna inte gå till en mycket avgränsad fest, som snabbt kommer vara bortglömd och inte ge några turistekonomiska effekter. Speciellt inte som beslutet att festa upp dessa belopp helt saknar analys.

Stockholms kommuns enda intäkt från turism är kommunalskatten på de arbetande i turistnäringarna, som dessutom råkar vara bosatta i kommunen. Skatten till kommunen är 18,52 procent i år. Sett till fördelningen av befolkningen i Stor-Stockholm kan man, om man är snäll, anta att hälften av de arbetande också är bosatta i kommunen.

Besökare boende lokalt hade oavsett konsumerat sina pengar i kommunen, och vi kan alltså anta att hälften av besökarna inte tillför några extra skatteintäkter på grund av festivalen.

Det gör att ”folkfestens” besökare måste spendera cirka 2 197 miljoner kronor på löner för att kommunen ska få in en ökad skatteintäkt om 100 miljoner kronor. Men allt besökarna spenderar går inte till lön. Schablonmässigt kan man ofta säga att en tredjedel är löner; en tredjedel är kapitalkostnader som anläggningar, fastigheter, lokaler, räntor och avskrivningar; en tredjedel är löpande omkostnader som till exempel mat och dryck.

Om detta antagande stämmer så behöver besökarna i helgen festa upp 6 591 miljoner kronor, eller drygt sex och en halv miljard kronor. Eller så behöver detta ske över tiden.

Vi kan dock vara tämligen säkra på att kommunen inte kommer titta på huruvida turistnäringen drar in sex och en halv miljard extra på grund av denna folkfest.

Ha gärna kul i helgen, men tänk på att någon annan betalar. Utan att få möjlighet att avstå, då det inte är frivilligt att betala skatt.

Lars Wilderäng, slöseriombudsman, Skattebetalarnas förening

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev