tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Skatt

Alliansen vill straffbeskatta landsbygden

Anders Borg, Annie Lööf och resten av regeringen går nu fram med vad som bäst kan beskrivas som en straffskatt på lokala och regionala banker runtom i landet, medan storbankerna i Stockholm slipper den. Förslaget som finns i alliansens valmanifest slår hårt mot jobb och företagande på landsbygden.

Publicerad: 5 september 2014, 08:36

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

SkatterRegionalpolitik

Valrörelsen är i full gång med förslag och löften om jobb, företagande och insatser för miljön. En förutsättning för ambitionerna att låta hela landet växa är tillgången till lån och finansiella tjänster i hela Sverige. Bostadsbristen kan inte byggas bort utan tillgång till krediter för småhusbyggare och små- och medelstora fastighetsägare. Framtidens producenter av biodrivmedel och el från vindkraft behöver finansiering. En återindustrialisering av Sverige fordrar att växande tillverkningsföretag har lokala partners för försäkringar och pensionslösningar.

Just nu finns flera förslag om att öka beskattningen på banker och den finansiella sektorn. Socialdemokraterna föreslår en modell där en ökad skatt ska tas ut baserat på bankernas omsättning, medan Anders Borg föreslagit en höjning av de sociala avgifterna inom den finansiella sektorn. Vid sidan av dessa skatter har regeringen lagt fram ett förslag som bara kan förstås som en straffskatt på lokalt organiserade och kundägda banker. Genom att ta bort möjligheten att i momshänseende samla fristående företag i en grupp drabbas de regionala finansaktörerna. Länsförsäkringsbolagen och de lokala sparbankerna får betala, de Stockholmsbaserade storbankerna slipper.

Protesterna mot regeringens straffskatt på de lokala finansaktörerna har varit hård. När regeringen skickade ut förslaget på remiss var 26 av 29 svarande kritiska. Trots att näringsminister Annie Lööf lovade att lyssna på remissinstanserna har regeringen gått vidare med förslaget utan att ta hänsyn. Borttagandet av momsgrupper i den finansiella sektorn finns i alliansens valmanifest som kom i dagarna. Socialdemokraterna och Miljöpartiet har tidigare sagt att de inte kommer att lägga fram förslaget med hänvisning till att det skulle slå hårt mot jobb och företagande på landsbygden. Vi förutsätter att de står fast vid sitt löfte även i en regeringsställning.

Flera av de stora samhällsutmaningarna finns utanför våra storstäder. Vi som finns ute nära kunderna både i Stockholm och i hela landet för att försäkra och finansiera människor och företag behöver inte förslag som ger oss tuffare skatter än storbankerna. Om finanssektorn ska beskattas hårdare måste det ske på ett sätt som inte snedvrider konkurrensen och missgynnar lokala och regionala alternativ.

Jag har inga synpunkter på hur finanssektorn beskattas, det är upp till politikerna att besluta. Men jag vill inte ha en orättvis skatt som slår hårt mot lokala bolag.

Sten Dunér, vd Länsförsäkringar AB

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

SkatterRegionalpolitik

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev