Skatt är en grundpelare i den svenska offentliga ekonomin. Dagens Samhälle bevakar och granskar den svenska skattepolitiken på nationell, regional och kommunal nivå.
Kommunal ekonomi
Svag ekonomi inledde mandatperioden – sedan kom pandemin och med den guldregn i form av statliga bidrag. Nu väntar åter tuffare tider. I en serie artiklar granskar DS kommunernas utveckling sedan valet och inleder med ekonomin.
* Så har din kommun förändrats – unik artikel med grafik
* Kommunerna som höjt och sänkt skatten mest
* Varningen från SKR – ”De kommer att få det väldigt tufft”
Kommunal ekonomi
Guldläge - så här många kommuner har inte sänkt skatten sedan finanskrisen 2008. ”Vi har faktiskt tagit ut för mycket i skatt” kommenterar kommunalråd.
• Kommunerna som höjer och sänker skatten.
• Kommunen som sänker mest ligger inte i Stockholm.
• Klyftorna ökar mellan hög- och lågskattekommuner.
Skatt
Små glesbebodda kommuner har sämre förutsättningar och därför vidgas skattegapet mot stora växande kommuner. En ny rapport från Kommuninvest föreslår ett statligt småkommunstillägg på 12 miljoner kronor för att minska skatteskillnaderna.
Skatt
De kommunala skatteintäkterna kollapsar när lönesumman i år för första gången sedan 1990-talskrisen krymper, enligt SKR:s nya skatteunderlagsprognos. Kommunernas och regionernas skatteintäkter faller med 11 miljarder i år jämfört med beräkningarna före pandemin.
Skatt
Regeringen vill lindra ” skatteklyftan mellan stad och land” genom en särskild riktad skattereduktion till invånarna i 76 kommuner i norra och västra Sverige. Flera av landets mest utsatta kommuner får däremot inte del av pengarna.
Skatt
Moderaterna har de kommande veckorna chansen att med hjälp av en riksdagsmajoritet riva upp den straffbeskattning på sjukvårdsförsäkringar som försvårar för de arbetsgivare som väljer att ta hälsoansvar, skriver Kristina Hagström, hälsostrateg på pensionsbolaget Skandia.
Skatt
Sedan 2014 har rikets genomsnittliga kommunalskatt ökat med 26 öre per hundralapp. Stat, landsting och kommuner måste sluta se skattehöjningar som ett universalmedel mot alla problem och utmaningar vi står inför, skriver företrädare för Skattebetalarna.
Skatt
I skrivande stund förbereder många partier sina budgetmotioner. Vi förväntar oss att Alliansens partier lever upp till den kritiska hållning de hade när vårdskatten föreslogs och avskaffar den, skriver Günther Mårder, vd, Företagarna.
Skatt
Sverige bör säga bestämt nej till en digital skatt i EU, trots att vi har en övergångsregering och att det kan dröja tills en ny regering är på plats. Förslaget motverkar digitalisering, underminerar den svenska skattebasen och skärper konflikten med USA.
Skatt
Alla pratar äntligen om att vi behöver en skattereform. Vi hör fler partier, nationalekonomer och parter på arbetsmarknaden lyfta behovet av en översyn för att möta nya krav och förbättra samhället. Därför är det ett gyllene läge för politiken att ta kliv framåt i frågan om en skattereform, skriver Eva Nordmark, ordförande TCO.
Skatt
I sommar inför regeringen förmånsbeskattning på sjukvårdsförsäkringar som ges via arbetsgivare. Den nya sjukvårdsskatten ogillas av en majoritet i riksdagen, i form av M, C, L, KD och SD. Det har lett till en debatt om huruvida Alliansens fyra partier kan stoppa skatten. Jag, för min del, ställer motsatt fråga: kan dessa partier låta bli att stoppa skatten, frågar Johan Ingerö, Timbro.
Skatt
LOs lönerapporter kommer som på beställning varje vinter. De försöker visa samma sak, år efter år. Genom att välja ut en handfull stora svenska företag med i flertalet fall internationell verksamhet och anställda i hela världen får man det framstå som om löneskillnaderna i Sverige är väldigt stora, skriver Ersättningsakademien.
Skatt
MUF:s ordförande Benjamin Dousa försöker ställa grupper mot varandra och påstår att PRO diskriminerar unga genom att ställa krav på förbättringar för äldre personer. PRO ser inte någon motsättning mellan människor i olika åldrar eller att äldre ska slåss mot unga om resurser – att slåss för en pension det går att leva på kommer i hög grad att gynna dagens unga, skriver Christina Tallberg, ordförande PRO.
Skatt
För att uppfylla åtagandena i Parisavtalet måste den förnybara elproduktionen byggas ut. I Sverige kan hundratals miljarder kronor komma att investeras i energiomställningen fram till 2040. Men investeringarna förutsätter att kommunerna är positiva till utbyggnaden och att det omgärdande regelverket blir tydligare, tillståndsprocesserna mer rättssäkra och ledtiderna kortare, skriver Charlotte Unger Larson, vd Svensk Vindenergi.
Skatt
Den som vill sätta stopp för den pågående regionala klyvningen i Sverige kan hämta inspiration från Norge. Två verktyg i norsk distriktspolitik är särskilt effektiva om man vill ta hela landet i bruk. Det första är en generell geografisk differentiering av arbetsgivaravgifterna, det andra är att regionalisera en rättmätig del av vattenkraftens och andra naturresursers värden, skriver Håkan Larsson, kommunfullmäktigeledamot (C) i Krokom.
Skatt
För möta det växande behovet av personal måste vi se till att byggbranschen är attraktiv, sund och säker. Vi välkomnar därför myndighetskontroller, men fokus bör ligga på oseriösa företag och arbetsplatser – inte slarviga småföretagare.
Skatt
Regeringen och Vänsterpartiet uppvisar en direkt oanständig kreativitet när det gäller skattehöjningar och nya skatteuttag, skriver Sofia Linder, chefekonom på Skattebetalarna som vänder sig emot de konfiskatoriska planerna på att förmånsbeskatta personer som via jobbet har en privat sjukvårdsförsäkring.
Skatt
Staten bör utveckla systemet med geografiskt differentierade arbetsgivaravgifter för att stödja en positiv utveckling i glesbygden. Dessutom bör kommuner ges möjlighet att införa geografiskt differentierad kommunalskatt, skriver Andreas Westerberg, Liberalerna Skellefteå, inför partiets landsmöte.
Skatt
Skatteplanering är inte olagligt. Motsatsen till skatteplanering borde vara skattemaximering, där den enskilde försöker betala in så mycket skatt som möjligt. Av debatten efter söndagens Uppdrag granskning kan man få intrycket att ledande politiker och debattörer anser att det är vad direktörer borde ägna sig åt. Tanken är löjlig!
Skatt
Den rödgröna regeringen har gjort det till en paradgren att hitta omvägar ner i löntagarnas plånbok, och påfallande ofta går den via höjda skattar för norra Sveriges landsbygd. Sedan tvingas kommunerna gå med mössan i hand och be om hjälp. Det är inte rättvist.