Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Näringsliv

Vi behöver fler Spotify i Sverige

Att modiga och duktiga entreprenörer gått i bräschen och lyckats på en hård internationell marknad är såväl beundransvärt som uppmärksammat världen över. Företag som Spotify sätter Sverige på den internationella startup-scenen. Vi behöver fler sådana startup-succéer i Sverige, inte färre.

Publicerad: 18 april 2016, 03:40

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Vi kan inte längre tro att svenska företag ska stanna i Sverige av lojalitet till landet där de startade. För många startups och tjänstebolag, som utgör stor del av vår nuvarande tillväxt, så gäller en ny logik.


Ämnen i artikeln:

Företagsklimat

Sverige står inför ett vägval. Under alliansregeringen gjordes många viktiga reformer för ett stärkt företagsklimat. Men mycket finns kvar att göra. Inte minst i ljuset av den nuvarande regeringens jobb- och företagarfientliga politik.

Att modiga och duktiga entreprenörer gått i bräschen och trots brist på stöd från politiken lyckats på en hård internationell marknad är såväl beundransvärt som uppmärksammat världen över. Företag som Spotify sätter Sverige på den internationella startup-scenen. Vi behöver fler Spotify i Sverige, inte färre.

Spotify har varit entreprenörskapsdrömmen som kombinerat ny teknik med nya lösningar. Men ingen dröm varar för evigt. Ett sömndrucket Sverige håller på att vakna upp ur den drömmen. Väckarklockan kom nyligen i form av ett öppet brev, uppskruvad av Spotifys grundare Daniel Ek och Martin Lorentzon.

Ringsignalen sköt som en våg över Sverige där flera viktiga frågor ställdes på sin spets. Vi kan inte längre naivt tro att svenska företag ska stanna i Sverige av lojalitet till landet där man startade. För de många startups och tjänstebolag, som utgör stor del av vår nuvarande tillväxt, så gäller en ny logik. Man är inte bunden av råvarutillgång eller stora gjorda investeringar i fabriker och maskiner som fysiskt befinner sig i landet.

Här vilar ett politiskt ansvar, och det krävs en insikt men också ödmjukhet inför de utmaningar Sverige står inför. Några svar skulle jag dock redan nu vilja redogöra för.

I dag är programmerare ett vanligt yrke ibland annat Stockholm och Göteborg där IT och startup-scenen växer. För att ta vara på möjligheterna behöver våra yngsta, skoleleverna, rustas bättre inför framtidens jobb. Därför föreslår vi moderater att Sverige ska följa det brittiska och finska exemplet genom att införa programmering som ämne i skolan redan från första klass. För att Sverige ska kunna utvecklas till ett av de bästa och mest konkurrenskraftiga länderna inom teknik, innovation och kreativt.

För att locka ny och kompetent arbetskraft till Sverige och för att människor ska kunna flytta till spännande jobb inom Sverige krävs en rörligare och mer flexibel bostadsmarknad där människor lättare kan få en bostad. Genom lagen om uthyrning av egen bostad, som trädde i kraft för tre år sedan, skapade vi en andrahandsmarknad som är enklare och tryggare för den som hyr och för den som hyr ut. Vi är beredda att ta fler steg för att förbättra hyresmarknaden. Vi vill se kraftiga regelförenklingar för att man ska kunna bygga mer, snabbare och billigare.

Den kanske mest efterfrågade förändringen från de unga teknikfokuserade bolagen är i dag en annorlunda beskattning för personaloptioner. Genom att erbjuda delägarskap finns möjligheter att attrahera duktiga personer som kan få del av en eventuell framgång. I dag beskattas dock personaloptioner hårt, och hårdare än i andra länder. Vi vill ha generösare villkor för personaloptioner och är beredda att överväga olika lösningar för att främja entreprenörskap.

Det är några av de svar jag kan ge i dag till Spotifys grundare Daniel Ek och Martin Lorentzon, och andra innovativa företag som funderar på om Sverige verkligen är rätt plats att vara på för att bedriva sin fortsatta verksamhet.

Jag är den förste att beklaga att vi ens hamnat i en situation där stora och viktiga svenska företag som Spotify ens överväger att lämna landet. För vi vet hur viktiga företagen är som jobbskapare, samhällsaktörer men också välfärdsbärare. Därför värnar vi moderater företagande.

Men vi har en regering som för in Sverige på fel väg genom att göra det dyrare att anställa och mindre lönsamt att arbeta. Det är allvarligt men knappast hela svaret. Vi behöver, förutom en mer företagarvänlig politik, ett mer företagarvänlig klimat. Om våra förslag och hur vi ska kunna åstadkomma detta vill jag gärna samtala mer med Spotify och andra innovationsdrivna företag om.

Lars Hjälmered, riksdagsledamot och näringspolitisk talesperson (M)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Företagsklimat

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev