Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Näringsliv

Vattenfall lägger dimridåer om vattenkraften

Vi anser att Sverige ska följa EU:s ramdirektiv för vatten samt riksdagens egna miljömål. Att undanta flera av de stora älvarna helt från miljöåtgärder är en felaktig prioritering.

Publicerad: 11 mars 2016, 15:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

MiljöEnergipolitik

REPLIK. Vattenfall desinformerar om miljöanpassning av den storskaliga vattenkraften. Vi som undertecknar –  27 organisationer och politiker nationellt och i Norrland –  motsätter oss inte idén om en Nationell strategi för hållbar elproduktion. Tvärtom.

Däremot anser vi att Sverige ska följa EU:s ramdirektiv för vatten samt riksdagens egna miljömål. Att undanta flera av de stora älvarna helt från miljöåtgärder är en felaktig prioritering.

Vattenfall påstår att elproduktionen skulle minska med cirka 20 procent vid miljöanpassning av den storskaliga vattenkraften. Det är närmast genant okunnigt. Frågan är om någon annan än Vattenfall tror på det?

Det är ingen som begär sådana fantastiska miljötappningar – det vill säga att vatten släpps tillbaka till älvfåran nedanför kraftverket, i stället för att forslas bort i tunnlar under mark.

Vattenfall gav ut en rapport om denna minskade elproduktion som skrämseltaktik efter Vattenverksamhetsutredningens första delbetänkande ”Ny tid – ny prövning” som kom 1 oktober 2013. Deras rapport är en partsinlaga i en politisk kamp för att helt slippa miljöåtgärder i den storskaliga vattenkraften.

Vattenfall hänvisar sedan till fiskodlingar som ursäkt för torrlagda älvar. Vi menar att fiskodlingar genetiskt sett är en katastrof. De villkorades när vattenkraften byggdes ut och var uteslutande till för yrkesfisket på lax. Fiskodlingarna har också dömts ut av EU, som vill fasa ut dessa på grund av deras negativa effekt på vildlaxstammar.

Vidare ventilerar Vattenfall den recension som Jesper Stage gjort av rapporten ”Rikedomar runt rinnande vatten” som finansierats av Havs- och vattenmyndigheten. Tyvärr blandar Stage ihop äpplen och päron.

Rapporten visar på en rad exempel där levande vattendrag har ökat fisketurism och övriga ekosystemtjänster. Enbart i Sverige finns 2 miljoner sportfiskare; i Europa 50 miljoner fiskeintresserade. Sportfiskebranschen är mycket medveten om den stora efterfrågan som finns efter fiskeupplevelser i den norrlänska glesbygden och de arbetstillfällen de skulle generera.

Att miljöanpassa vattenkraften handlar alltså inte om att minska förnybar elproduktion som Vattenfall hävdar. Det handlar om att göra den ekologiskt hållbar. En realistisk bedömning är att produktionen skulle minska med 3-5 TWh för att göra den storskaliga vattenkraften hållbar, vilket tas igen genom effektiviseringar och konstaterad ökande nederbörd (SMHI:s beräkningar).

Förmodligen kommer Sverige ha mer vattenkraft år 2050 än i dag, även om den miljöanpassas.

Till sist, vi som undertecknar har inte argumenterat för att använda mindre förnybar el i Sverige som Vattenfall påstår. Vattenfall lägger dimridåer för att kunna fortsätta maximera sina vinster i stället för att, som folkägt företag, gå i bräschen för en ekonomiskt försvarbar miljöanpassning.

Birger Schlaug, f.d. språkrör MP (1988-88, 1992-2000), numera fristående samhällsdebattör och författare

Maria Lundqvist-Brömster, ordförande Liberalerna Västerbotten

Jens Sundström, Luleå, partistyrelseledamot Liberalerna

Inger Lundberg, ordförande Liberalerna Älvsbyn

Vaisaluokta sameby

Porjus byasamfällighet

Padjerim byalag

Vuollerimgruppen/Vuollerims byalag

Porsi byalag

Andreas Westerberg, Liberalerna Skellefteå

Kristdemokraterna Vilhelmina

Ångermanälven-Faxälven och Fjällsjöälvens Fiskeråd

Ewa Larsson, ordförande Gröna kvinnor

Sollefteå Fiskevårdsområde

Alvar Norlén, Meåforsens fiskevårdsområde (Faxälven)

Paul Höglund, (C) Sollefteå

Göran Solsjö,, ordförande (KD) Sollefteå

Gunilla Fluur, partiledare Västrainitiativet, Sollefteå kommun

Kjell Åke Sjöström, (V) kommunfullmäktige Sollefteå

Jan Lahenkorva, (S) ledamot kommunfullmäktige Bollnäs

Tommy Vestersund, kommunlimnolog, Bollnäs kommun

Bernt Ove Viklund, arkeolog

Roland Sjögren, gruppledare (KD) Lycksele

Kurt Lundström, Lule Älvdals Serviceorgan

Siri Lundström, biolog med rötter i Norrbotten, engagerad i Norrälvar.se och Lule älvdals serviceorgan

Nils-Olov Lindfors, Sunderbyn, landstingsledamot (C) Norrbotten

Roland Boman, partiledare Framtid i Jokkmokks kommun

Per-Olof Lindroth, Liberalerna Jokkmokk

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

MiljöEnergipolitik

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev