torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Näringsliv

Utan reformer flyr techbolagen Sverige

Sveriges politiker måste ta Spotifys varning på allvar. Jag har besökt över femtio startups det senaste året och kan vittna om att de menar allvar. Om vi inte reformerar oss kommer startupföretagens expansion att ske på andra ställen i världen.

Publicerad: 12 april 2016, 13:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Spotifys grundare Daniel Ek och Martin Lorentzon skriver i ett öppet brev att de lämnar Sverige om inte politiken förändras. Foto: Michael loccisano, TT


Ämnen i artikeln:

FöretagsklimatNäringslivetArbetsmarknadInnovationHyresrätter

Spotifys grundare Daniel Ek och Martin Lorentzon skriver i ett öppet brev att det är galet att Europa inte har ett enda techbolag i klass med Google, Facebook, Apple eller Microsoft och vill visa att det går, men varnar nu för att det är omöjligt att bli så stora i Sverige.

Vi har en chans här som det vore mycket synd om vi inte tog tillvara. Det Sverige har lyckats prestera i form av snabbväxande startups finns det många länder och städer som är extremt avundsjuka på och de gör allt de kan för att locka dessa bolag till sig.

För att de skapar jobb och tillväxt, men också för att dessa företag lockar till sig högutbildade människor från hela världen och helt enkelt stärker stadens och landets varumärke.

Gör inte misstaget att tro att techbolagen utgör ett litet särintresse av några få, välkända varumärken. 18 procent av arbetskraften i Stockholm jobbar inom tech. Programmerare är huvudstadens vanligaste yrke.

Affärstidningen Inc. rapporterade nyligen att Sverige har flest snabbväxande företag i hela Europa; 555 stycken. Inte per capita, utan i antal. När det kommer till så kallade ”unicorns”, startups som nått en värdering på minst en miljard dollar, kommer Stockholm tvåa i världen, endast slaget av Silicon Valley.

London ordnar regelbundna middagar både i Stockholm och på hemmaplan där de erbjuder företagen allt de kan komma på för att få dem att flytta. Berlin var för några år sedan på gång att bli Europas hetaste techstad, men Stockholm drog förbi och tog ledartröjan. Tror ni berlinarna stillasittande ser på den utvecklingen? De vill inget hellre än att politiken i Sverige ska misslyckas.

Det avgörande problemet är brist på hyresrätter. Dessa företag är beroende av att kunna locka till sig den bästa arbetskraften i världen. När någon flyttar är få beredda att hosta upp fyra miljoner för en bostadsrätt, innan men ens vet om man trivs i det nya landet och på det nya jobbet. Det måste finnas hyresrätter. Näringsminister Mikael Damberg pratar om billiga hyresrätter. Det är i det här fallet fel fokus. Denna arbetskraft har råd med dyrare lägenheter, men hittar inte ens dessa.

Liberalerna har lagt flera förslag för fler lägenheter, med bland annat marknadspriser i nyproduktion, friare hyressättning för andrahandsuthyrning av lägenheter och villor, samt avregleringar för billigare produktion.

Programmering bör in i skolan, precis som Spotify tycker, men inte nödvändigtvis som eget ämne. Snabbaste vägen framåt torde vara att omvandla ämnet teknik och ge det ett digitalt innehåll, där programmering kan ingå.

Att Sverige i praktiken gör det nästan omöjligt, eller i alla fall väldigt dyrt, för medarbetarna att bli delägare i bolagen är bakvänt. Det optionsförslag som lades fram nyligen är alldeles för snävt. Vi kan inte tro att startups bara berör vissa branscher. Digitaliseringen påverkar precis hela samhället, och överallt där kommer startups att växa fram.

Ta dessa företag på allvar. De kommer att expandera på annat håll om inte Sverige kan tillhandahålla tillräckligt bra villkor. Helt enkelt eftersom de drivs av att skapa globala företag, och för att det ska lyckas krävs bästa möjliga förutsättningar.

Sverige har gjort mycket rätt under flera år och har nu en våg av företag som skapar dagens och framtidens jobb. Tar vi felsteg nu försvinner den möjligheten.

Mathias Sundin, riksdagsledamot (L) från Östergötland

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev