Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Näringsliv

”Sverige måste in i kampen om EMA”

Vid ett flertal tillfällen har jag efterfrågat regeringens strategi, arbete och allianser för att flytta EU:s läkemedelsmyndighet EMA från London till Sverige. Tyvärr saknas fortfarande tydliga besked och en agenda från regeringen och statsrådet Gabriel Wikström (S).

Publicerad: 23 november 2016, 13:29

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Efter Brexit-resultatet söker nu EU-myndigheten EMA ett nytt värdland.


Ämnen i artikeln:

Näringslivsklimat

Sverige måste in i kampen om att få vara värdland för EU:s läkemedelsmyndighet EMA (European Medicines Agency) - myndigheten som har ansvar för vetenskaplig utvärdering och kontroll av läkemedel för både människor och djur i EU. Myndigheten har i dag sitt huvudkontor i London, men behöver efter Brexit en ny lokalisering.

Ansvarigt statsråd, Gabriel Wikström (S), verkar vara överens med mig om de stora fördelarna med att Sverige blir värdland för en EU-myndighet såsom EMA, inte minst på life science-området.

Sverige har oavsett regering under många år gjort stora strategiska investeringar inom Life science; både vad det gäller medicinsk forskning, forskningsinfrastruktur och i processer för samverkan och samordning mellan olika sektorer för ökad synergi. En omlokalisering av EMA skulle även öka chanserna för att få hit betydligt fler aktörer inom life science-området. Det skulle bli fler företagsetableringar, och nya samarbeten mellan industri och akademi skulle gynnas. Det skulle vara en jättestor möjlighet för Sverige.

En europeisk myndighet med 900 anställda, 4500 experter och akademiker knutna till sig samt en budget på närmare 4 miljarder kronor är dock eftertraktad. Med andra ord är Sverige inte ensamt om att vilja omlokalisera myndigheten till det egna landet. I dag är det Gabriel Wikström och regeringen som ansvarar för att säkerställa bästa möjliga utgångsläge i förhandlingar om Sverige som framtida värdland för EMA – tyvärr verkar det saknas en strategi för hur det ska gå till.

Som jag framfört till Gabriel Wikström (S) börjar nu tiden för analysarbetet rinna ut, det är hög tid att planera skarpt för hur Sverige ska agera för att ha bäst chanser att bli nytt värdland för EMA. Regeringen har ett centralt ansvar för att skapa nödvändiga allianser i Sverige och i EU samt hålla ihop de relevanta processerna – jag förväntar mig därför att regeringen agerar inom kort. Om regeringen inte är beredd att ta det ansvaret är Sveriges chanser sannolikt alltför små, och EMA kommer slutligen att hamna i något land med en i frågan mer handlingskraftig regering.

Life science befinner sig i en oerhört spännande tid och Sverige har alla förutsättningar för en framgångsrik industri. Vi har en dokumenterad historia av framgång inom innovationssektorn. Svenska universitet har en expertis i världsklass, allt från cancer och diabetes forskning till medicintekniska produkter och stamcellsterapi. Förutsättningar för ett innovativt klimat behöver fortsatt stimulans, men det behövs också en tydlig riktning från politiken för att den svenska Life Science-sektorn ska kunna utvecklas och växa.  Det är bråttom, i vågskålen ligger att vi snabbt kan bli omsprungna i den globala konkurrensen. Nu gäller det att vi sköter korten rätt. Lyckas Sverige bestå som ledande Life Science-nation innebär det både fördelar för samhället i stort, och för patienters framtida tillgång till en vård i världsklass. Sverige som nytt värdland för EMA skulle förhoppningsvis även föra med sig andra vinster som stigande export, fler arbetstillfällen, och ett ökat intresset för Sverige som investeringsland.

Vi är överens om kärnan men regeringen saknar tempo. Det är nu dags för nästa steg för att skapa de allianser som behövs för att komma vidare i kampanjarbete. Det kommer att visa sig vara väl investerade ansträngningar och skulle ge hela Life Science-området en rejäl skjuts framåt.

Jenny Petersson, riksdagsledamot (M) Hallands län

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Näringslivsklimat

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev