Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Näringsliv

Spela inte bort ett vinnande koncept!

Fler internationella aktörer är att vänta med den nya spellagstiftningen. För att föreningslivets finansiering inte ska äventyras krävs därför en fortsatt särställning – med skattebefrielse – för svenska lotterier vars överskott går till den ideella sektorn.

Publicerad: 25 oktober 2016, 03:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Debattörerna varnar för att den ideella sektorns traditionella finansiering från lotteriöverskott, som 2015 var 1,6 miljarder kronor, äventyras.

Foto: Colourbox


Ämnen i artikeln:

Ideella sektornEkonomi

I mars 2017 ska spellicensutredningen vara färdig.

En spelmarknad där landgränser saknar betydelse, kombinerad med digitaliseringen, innebär möjligheter - men också risker. Den ideella sektorns traditionella finansiering från lotteriöverskott, som 2015 var 1,6 miljarder kronor, äventyras. En fortsatt särställning för lotterier i Sverige, oavsett om lotten köps över nätet eller i pappersform, är avgörande för många ideella organisationer.

Av allt att döma landar utredaren av spellicenser i ett förslag på en konsumtionsskatt för spelaktörerna på cirka 20 procent. En storlek där de flesta av spelbolagen med tillstånd i andra europeiska länder fortfarande kan göra goda affärer samtidigt som de betalar svensk skatt.

En sådan skatt kan också locka till sig fler spelföretag med finansiella muskler. Andra nationella lotterier i Europa har en omsättning på över 100 miljarder kronor och det finns ytterligare stora spelbolag både i Asien och USA. Via nätet går det att konkurrera gränslöst.

Konkurrensen på lott- och spelmarknaden har redan stegrats. I dag sker 20 procent av allt svenskt spelande hos aktörer som inte har Lotteriinspektionens tillstånd att bedriva spel i Sverige. Den nya konkurrensen är en del av EU:s fria rörlighet.

De olika spelbolagen känner de flesta numera igen från reklam i TV och tidningar. Bolagen kan sälja sina produkter för att det har förstått marknaden, kunderna gillar deras spel.  Gemensamt för dem är att de har licens i minst ett annat EU-land och Sverige har inte förhandlat fram någon monopolställning för spel- och lotterimarknaden i EU.

Det har fått flera följder:

■ Intäkterna till statskassan minskar. Varje procentandel betyder grovt räknat 100 miljoner kronor mindre årligen till staten.
■ Stödet till civilsamhället i Sverige hade kunnat växa mer utan denna konkurrens.
■ Aktörerna utan tillstånd är utom räckhåll för Lotteriinspektionens tillsyn.

Novamedia Sverige, som är operatörsbolag för Postkodlotteriet, bejakar och välkomnar konkurrens. Men det får inte ske på bekostnad av intäkter till den ideella sektorn. Därför är vi beredda på kamp och har redan börjat rusta för den

Föreningslivet har argumenterat hårt för att inte ändra ett vinnande koncept med skattebefriade lotterier så länge som överskottet går till civilsamhället.

Rikslotterierna genererade förra året 1,6 miljarder kronor. Majoriteten av dessa medel kan de ideella organisationerna använda där de själva finner bäst.

Samtidigt är konsumentskyddet viktigt för civilsamhället. För en rad ideella organisationer är det uteslutet att ta emot pengar från bolag som inte arbetar dedikerat och ärligt mot exempelvis spelmissbruk.

Ska det svenska civilsamhället kunna fortsätta att göra skillnad krävs det även i fortsättningen oberoende finansiering. Att arbeta i ideella organisationer är en svensk särart, en för Europa unik modell. En tradition som flera miljoner lottköpare varje vecka stödjer, vilket utvecklar och ger kraft för ideella organisationers många gånger fantastiska insatser.

Låt oss tillsammans arbeta för att det kan fortsätta så.

Anders Årbrandt, managing director Novamedia Sverige AB, operatörsbolag för Postkodlotteriet

Cecilia Bergendal, vd Novamedia Sverige AB

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Ideella sektornEkonomi

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev