Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Näringsliv

Småföretagare stänger ute sig själva från upphandling

Om mindre än ett halvår riskerar 80 procent av landets småföretag – som i dag är leverantörer till offentlig sektor – att inte längre kunna göra affärer med den offentliga sektorn, eftersom de inte skickar e-fakturor. Spontant känns det som en mycket onödig konsekvens, skriver Anders Jonsson vd på InExchange.

Publicerad: 8 november 2018, 04:20

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

SmåföretagandeOffentlig sektor

Här är en uppmaning till alla företagare som fortfarande skickar pappers- och pdf-fakturor: det är dags att digitalisera – och det nu!

Den 1 april nästa år blir det lag på obligatorisk e-faktura i offentlig sektor. Det innebär att 80 procent av landets småföretagare, som i dag är leverantörer till offentlig sektor, om bara ett par månader går miste om möjligheten att göra affärer med landets överlägset största inköpare av varor och tjänster.

Upphandlingsmyndigheten redovisar årligen statistik om offentlig upphandling. I fjol beräknades värdet av den offentliga upphandlingen till cirka 642 miljarder kronor. Snart, till och med väldigt snart, kommer alltså fyra av fem svenska småföretag i inringad grupp vara utestängda från den kakan eftersom man inte skickar e-faktura. Spontant känns det som en mycket onödig konsekvens. Bara för att man låtit bli att övergå till en fakturahantering som är både enklare, säkrare och snabbare.

Det är Myndigheten för digital förvaltning (DIGG), som larmar om den skrala beredskapen på det digitala området. DIGG presenterade i dagarna en undersökning som redogör i procent hur många av landets små- och mikroföretag som är i gång och skickar e-fakturor och som därmed är förberedda inför den lag som är ett faktum om några få månader.

Undersökningen, utförd av SCB, visar att:

Över 75 procent av alla företag med mindre än 50 anställda inte skickar e-faktura i dag.
Omkring en tredjedel av alla företag med mindre än 50 anställda har de senaste 90 dagarna fakturerat offentlig sektor. Bland småföretagen är det över hälften som fakturerar offentlig sektor.
Av företagen som fakturerar offentlig sektor är det endast omkring var femte företag som använder e-faktura.

Risken att bli utan möjligheten att leverera till offentlig sektor är naturligtvis allvarlig nog, men saken är också den att man som företag hamnar på efterkälken i den digitala transformation som Sverige upplever och som behöver genomföras. Både för vår egen skull och för att vi ska hänga med vår omvärld, då e-fakturan är en byggsten i det sammanhanget.

Det är också en viktig byggsten, det har du säkert insett nu om inte annat. Ingen behöver vara it-tekniker för att hänga med i den digitala utvecklingen. Det handlar egentligen bara om att bestämma sig. Och det är dags nu. För tiden börjar bli knapp.

Anders Jonsson, vd, InExchange

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev