Näringsliv
Sämre tillväxt utan Spotify i Sverige
Spotifygrundarnas signal om att flytta företaget utomlands måste tas för den varningsflagga det är. Svenska politiker med näringsministern i spetsen behöver med stort fokus och driv fortsätta förbättra klimatet för nystartade och snabbväxande företag.
Publicerad: 14 april 2016, 10:17
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Daniel Ek och företaget Spotify har blivit en av de stora symbolerna för det nya Entreprenörssverige.
Daniel Ek och Martin Lorentzon, som är Spotifys grundare, har i ett öppet brev tagit bladet från munnen och sagt att de överväger flytta huvudkontoret med 750 anställda utomlands, för att där fortsätta utvecklingen av ett företag som är en av de stora symbolerna för det nya Entreprenörssverige.
Många runt om i landet ställer sig nog frågan om det är så mycket att uppröras över. Andra drar paralleller till nedläggningen av Findus verksamhet i Bjuv med 350 anställda då ministrar och fackföreningsledare nyligen deltog i demonstrationer för att bevara tillverkningen i Sverige.
Spotify har ägare som satsat besparingar och vågat göra det som många andra, även ganska ärrade och erfarana företagare, aldrig skulle göra. De har valt tillväxt framför vinst. Deras investerare, svenska och utländska venturekapitalister som satsar pengar i unga bolag med tillväxtpotential, har hållit ut när siffrorna visat rött.
Jag vet att näringsminister Mikael Damberg vill de nya och ofta IT-inriktade företagen i startup-communityn väl. Och jag är den första att erkänna att den förra regeringen var alltför sen på bollen med att prioritera det som var viktigt för de snabbväxande nya företagen. I dag vet vi att nästan hälften av alla nya jobb skapas av företag som är yngre än fem år. Och vi vet att det är företag som skapar arbetstillfällen och tillväxt runt om i Sverige.
Om Spotify drar från Sverige så tar de tillväxt med sig. Om Spotify drar så är det en tydlig signal till investerare, venturekapitalister och affärsänglar att Sverige förvisso har ett teknikunder, men att det samtidigt verkar vara något problematiskt med entreprenörsklimatet. Om Spotify drar från Stockholm så har det effekt för tillväxtföretagen i hela Sverige. Det påverkar i sin tur de lokala innovationsmiljöer som kommuner, högskolor, universitet och företag tillsammans och med mycket möda byggt upp.
Min personliga bild efter att ha mött investerare och entreprenörer är att klimatet för att hitta finansiering håller på att bli bättre. Men det skulle bli ännu effektivare om några fler medarbetare hade bra optionsprogram så att när startupbolaget noteras så skapas många, istället för bara några, unga smårika personer som vill investera i andra bolag. Och inte alltför sällan kommer dessa framgångsrika medarbetare, som har ett stort hjärta och som kommer från små samhällen i Sverige, att investera i bygder de känner och teknologier de kan.
Samma år som Spotify startades, 2006, såldes solcellsföretaget Solibro till Tyskland. Det har kommit att bli ett svenskt politiskt trauma eftersom denna försäljning tas till intäkt för att det inte fanns tillräckligt med riskkapital i Sverige. Det är sannolikt rätt, det fanns inte då.
LÄS MER: Utan reformer flyr techbolagen Sverige.
Ett färskt exempel på företagsflytt av andra skäl är spelföretaget King, som bland annat skapat den välkända och populära spelappen Candy Crush. Företaget startades i Sverige men attraherades mer av villkoren i London. I dag räknas bolaget till det brittiska IT-undret eftersom det var där det var beläget när det noterades på Nasdaqbörsen i New York.
Förutom bra villkor för personaloptioner så är det viktigt att politiken stimulerar till fler affärsänglar och att ägarfonder som investerar både i tidiga och mogna bolag vill etablera sig i Sverige. Kapitalförsörjningen i mycket tidiga skeden som görs av affärsängelfonder skulle gynnas av att lätta upp regleringen för dessa små aktörer och att investeraravdraget gick att använda även för juridiska personer. Fler etableringar av aktiva ägarfonder i Sverige kan skapas genom en ny bolagsform samt att strukturen för skatter och tolkningen av lagstiftningen är stabil och långsiktig. Då törs fler pensionsfonder från hela världen låta sina pengar ligga i svenska ägarfonder i 15 år.
Det nya Entreprenörssverige har möjliggjorts genom många politiska beslut, som successivt förbättrat företags- och innovationsklimat både regionalt och nationellt. Politiken måste med stort fokus och driv fortsätta på den inslagna vägen.
Elisabeth Thand Ringqvist, ordförande i Svenska Riskkapitalföreningen (SVCA)
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.