Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Näringsliv

”Regeringen gör jobbflytten lönsam”

Regeringen har genom att motsätta sig allt som sänker kostnaden för att anställa gjort det ekonomiskt gynnsamt för bolag att flytta jobben till låglöneländer. Senaste exemplet är Vattenfall som ser över sina kostnader, vilket innebär att 2 000 jobb hotas.

Publicerad: 17 augusti 2016, 14:11

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Centerpartiets näringspolitiska talesperson Helena Lindahl anser att regeringen politik driver bolagen att flytta jobben till låglöneländer.

Foto: Phil Jamieson


Ämnen i artikeln:

NäringslivsklimatLandsbygdenArbetsmarknadArbeteCenterpartietGlesbygdJobben i Norrland

Nyligen kom beskedet om att Vattenfall ser över sina kostnader, bland annat för personal. Det innebär att omkring 2 000 jobb runt om i landet är hotade. För många mindre kommuner är det ett dråpslag när till och med helstatliga Vattenfall funderar på att överge orten.

Jag har under veckan besökt Jokkmokk i Norrbottens län. Där riskeras omkring 40 arbetstillfällen som Norrbottens före detta landshövding, centerpartisten Per-Ola Eriksson, förhandlade fram till kommunen. Det är primärt jobb inom administration som kan komma att försvinna.

I värsta fall till låglöneländer.

Det är gränslöst sorgligt att en kommun som årligen genererar staten över 600 miljoner i intäkter bara på fastighetsskatt från Vattenkraft inte ens får smulor tillbaka. Här har Centerpartiet tidigare föreslagit att pengar som kommer från fastighetsskatten på industrifastigheter och elproduktionsenheter ska tillfalla de regioner där den betalas in. Det skulle i ett slag göra så att kommuner som Jokkmokk skulle få avsevärt mycket starkare ekonomi.

Det som nu hotar Jokkmokk och en lång rad andra orter är högst oroande. Dessa 40 jobb skulle översatt till Stockholm kommuns storlek innebära att tusentals jobb kan bli flyttade till låglöneländer.

Tyvärr är detta bara toppen på isberget. Vattenfall har, som sagt var, aviserat att omkring 2 000 tjänster kan komma att försvinna eller flyttas. Det kan innebära att man går i första ledet för outsourcing av jobb till utlandet.

Regeringen, med näringsminister Mikael Damberg, har så här långt valt att inte alls uttala sig i frågan och det är tämligen lätt att förstå skälen till det.

När man å ena sidan har ägardirektiv som tydligt talar om för bolaget att det ska drivas affärsmässigt och å andra sidan höjer kostnaderna för jobb - då ökar man också incitamenten att flytta jobb. Regeringen har helt enkelt gjort det ekonomiskt gynnsamt att flytta personalkostnader till låglöneländer.

Näringsminister Damberg och hans röda partikamrater har i det närmaste gjort det till en dygd att motsätta sig i princip allt som sänker kostnaderna på att anställa, från lägre arbetsgivaravgifter till lägre ingångslöner för jobb utan krav på formell utbildning.

I stället har man höjt kostnaderna rejält och avser att ytterligare höja kostnaderna genom att utöka sjuklöneansvaret för företagen, trots att så väl företag som anställda betalar väldigt höga skatter - bland annat för att staten ska ta ansvar vid sjukskrivningar. Utöver det vill man införa en tämligen brutal kilometerskatt på tunga lastbilar, vilket obönhörligen kommer höja kostnaderna avsevärt för bland annat skogsnäringen.

Vattenfalls besked är allvarligt.

Än värre är att uppsägningarna utanför storstäderna riskerar att accelerera ytterligare om inte regeringen drar tillbaka planerna på ytterligare kostnadshöjningar. Företagen på landsbygden har redan i dag begränsat ekonomiskt svängrum och skulle tvärtom behöva lägre kostnader för att kunna växa och bidra med tillväxt och nya jobb över hela landet.

Tyvärr är näringsminister Mikael Damberg väldigt tyst.

Det är en talande tystnad som antyder att Vattenfalls eventuella planer på att flytta jobb till låglöneländer sker med regeringens tysta medgivande. Det är ju trots allt regeringen som gjort agerandet mer lönsamt.

LÄS MER: Norrland bara ger och får ingenting tillbaka. 

Helena Lindahl, näringspolitisk talesperson (C)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News