söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Näringsliv

Nya EU-sanktioner mot oligarker – Kubals ägare straffas inte

Publicerad: 16 mars 2022, 10:28

Oleg Deripaska med Vladimir Putin 2017. Den ryske oligarken äger Kubal i Sundsvall. Foto: Mikhail Klimentyev/Kremlin Pool via AP, Erik Mårtensson/TT

EU inför nya sanktioner mot ryska oligarker och företag. Den stormrika trio som äger aluminiumverket Kubal i Sundsvall finns inte med på listan över personer som straffas.

Ämnen i artikeln:

Kriget i UkrainaNäringslivetArbetsmarknad

Petter Jerdén

petter.jerden@dagenssamhalle.se


Kubal är en av Sundsvalls största arbetsgivare. Aluminiumsmältverket har enligt SVT Nyheter tre ryska oligarker som delägare: Oleg Deripaska, Leonard Blavatnik och Viktor Vekselberg. Ingen av dem finns med på EU:s nya sanktionslista som offentliggjordes på tisdagen.

Det finns en oro i Sundsvall för att sanktioner mot ägarna skulle drabba de 450 anställda på smältverket. Kommunstyrelsens ordförande Bodil Hansson (S) har varit i kontakt med regeringen som enligt henne bevakar utvecklingen.

LÄS MER: Sundsvalls plan om sanktioner införs

I förra veckan införde Storbritannien sanktioner mot Oleg Deripaska och hans bolag EN+, i koncernen ingår Rusal som äger Kubal. Produktionschefen Mats Andersson uppgav då till Sundsvalls Tidning att åtgärden inte skulle påverka verksamheten i Sverige.

– Rusals besked är business as usual. Inget har i praktiken förändrats sedan kriget bröt ut, sa han till tidningen.

Kubals huvudägare Oleg Deripaska beskrivs av Storbritannien som Kremlvänlig och nära lierad med Vladimir Putin. USA införde 2018 av den anledningen sanktioner mot Rusal, men lyfte året därpå straffåtgärden.

LÄS MER: MSB:s krigsscenarier: Steg för steg – så kan Sverige angripas

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev