Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Näringsliv

Naturskyddsföreningen målar upp en falsk bild

Naturskyddsföreningen slår in en rad öppna dörrar i sin debattartikel. Föreningens ordförande Johanna Sandahl kräver att vi ska bedriva tillsyn i Ore skogsrike i Dalarna, eftersom Naturskyddsföreningen vill hindra Sveaskogs planerade avverkningar där. Men Skogsstyrelsen har gjort den tillsyn vi har uppdrag att göra, skriver Jonas Löfstedt, regionchef Region Mitt och Rune Arvidsson, distriktschef Dalarna.

Publicerad: 9 februari 2018, 08:35

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Just nu finns Naturskyddsföreningen på plats i skogarna i Ore skogsrike i Rättvik i Dalarna för att protestera mot de planerade avverkningarna. Ordförande Johanna Sandahl kräver att Skogsstyrelsen ska göra en inventering men också utöva tillsyn.

Först och främst: Sveaskog har som övriga storskogsbruket, själva ansvar för att inventera sina skogar för att få koll på var det finns skog med stor betydelse för växter och djur, så kallade nyckelbiotoper. Det är så det är upplagt i svensk skogspolitik sedan 1990-talet. Frihet under ansvar.

Så, vad har vi då gjort i fallet Ore skogsrike? Helt enligt rutinerna har Skogsstyrelsen fått in avverkningsanmälningar från Sveaskog och då gjort den tillsyn som vi ska göra som myndighet.

I samband med avverkningsanmälan har det helt enligt lag och rutiner hållits ett samråd mellan skogsägaren och Skogsstyrelsen. Samrådet finns dokumenterat. Båda områdena som anmälts för avverkning har besökts av oss i fält. I ett av områdena har vi varit på besök två gånger. På plats har vi granskat de planerade åtgärderna och den miljöhänsyn som bolaget uppgett att man ska ta.

Det innebär att förhållandena är väl kända av Skogsstyrelsen. I båda fallen har vi gjort bedömningen att bolaget borde komplettera den miljöhänsyn man tänkt ta för att de högsta naturvärdena ska bevaras. Bolaget har lyssnat och gjort kompletteringarna. Tillsynen har varit effektiv och gett resultat.

Det är uppenbart att det finns olika synsätt på de naturvärden som finns i skogarna kring Ore skogsrike. Inte konstigt. Det är bra med en sund debatt kring hur vi ska öka produktionen i skogen och samtidigt öka miljöhänsynen. Den debatten har vi respekt för. Men att ge en falsk bild av att vi inte gör det vi ska, det är inte snyggt.

Jonas Löfstedt, regionchef Region Mitt, Skogsstyrelsen

Rune Arvidsson, distriktschef Dalarna, Skogsstyrelsen

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev