Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Näringsliv

Nästa år behövs inga privata asylboenden

Publicerad: 5 oktober 2016, 22:15

Willis Åberg, chef för verksamhetsstöd på Migrationsverket.

Foto: Tomislav Stjepic

Under 2015 bodde 57 000 asylsökande på tillfälliga asylboenden. Men redan under 2017 tror Migrationsverket att behoven av att köpa asylboenden från privata företag är borta.


Med den stora tillströmningen av asylsökande 2015 blev de tillfälliga boendena mycket mer omfattande än det var tänkt.

– De skulle enligt vårt koncept inte alls haft den stora mängden. Huvudlösningen har varit att erbjuda lägenheter med självhushåll. Men nu ökade antalet snabbt, samtidigt som Sverige har stor bostadsbrist. Och de som svarar för de tillfälliga boendena tar en stor risk – vi kan inte garantera att de har beläggning över tiden, säger Willis Åberg, chef för verksamhetsstöd på Migrationsverket.

De höga vins­terna får inte honom att reagera.

– De gör sina resultat utifrån att de haft fullt i sina boenden. De tar samtidigt en risk och bidrar till att vi haft en beredskap.

Rörelseresultat på 48 procent låter som en bra riskpremie?

– Ja, de företag som varit med ett tag har haft tid att effektivisera sin verksamhet. Det är svårare för de som kommer in som nya. Bortsett från förra hösten anser vi att många som varit med ett tag har bra kvalitet. Men vi har också sagt upp de som inte har det. Och otroligt många har inte godkänts i upphandlingen, bara runt 30 procent har gått vidare till upphandling.

Enligt Migrationsverkets senaste prognos kommer behovet av tillfälliga asylboenden att vara över redan sommaren 2017.

– Till hösten 2017 räknar vi med att det räcker med de lägenheter vi hyr och våra egna anläggningar. Men genom ramavtal med företagen har vi en beredskap för svängningar i asylmottagandet, säger Willis Åberg.

Läs mer: Extremt lönsamma affärer för asylbolagen

Janne Sundling

20 av 21 överklagade

Migrationsverket har i dag 46 000 platser på asylboenden, 5 500 platser i korridorboenden och 32 000 platser i lägenheter. En ny upphandling gjordes i somras, men överklagades i alla län utom i  Östergötland. Upphandlingen har därefter fått okej i Jönköpings län.

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev