fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Näringsliv

Malmö blev rikare över en natt tack vare nytt sätt att räkna

Publicerad: 31 januari 2022, 11:22

Inkomster från Malmöbor som jobbar i Danmark har fram tills nu inte räknats in i den officiella inkomststatistiken. Bra att det blir mer rättvisande, anser Katrin Stjernfeldt Jammeh. Foto: Ludvig Thunman/Petter Arvidsson

Många av Malmös invånare som tidigare räknats som fattiga, är inte det. 11 000 gränspendlares danska löner har fram tills nu inte räknats med i officiell statistik.

Ämnen i artikeln:

NäringslivetFattigdomLönebildningLönerPendlingArbetsmarknad

Åsa Nilsson

asa.nilsson@dagenssamhalle.se


Malmö har blivit rikare. Inte i praktiken, men i statistiken. Detta sedan inkomster från utlandet från och med januari räknas med i officiell statistik. Tidigare saknades mellan fyra och fem miljarder kronor som kommunens 11 000 invånare som pendlar till arbete i Danmark tjänar varje år, skriver Dagens Nyheter. 

Det nya sättet att räkna på gör att Malmö klättrar 35 placeringar på listan över vilka kommuner vars invånare har högst inkomster, även om Malmö fortfarande har en stor andel invånare som har låg ekonomisk standard. 

Men den nya statistiken ger ändå en mer rättvisande bild av kommunen, tror kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) som säger till DN:
– Om vi har haft 11 000 personer som på pappret ser ut som att de är fattiga, när de egentligen har hög inkomst, så är det ju missvisande. Vi har varit medvetna om att det finns en differens men tidigare inte haft fakta om hur det ser ut.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev