onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Näringsliv

M: Nu krävs reformer som stärker näringslivet

Om Sverige ska vara konkurrenskraftigt måste viktiga frågor som gör att företag väljer att starta och växa i landet prioriteras. Det handlar om långsiktiga mål, fördelaktiga skatter, kompetensförsörjning och energi. Det är allvar nu - svensk konkurrenskraft är hotad.

Publicerad: 5 oktober 2016, 03:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Moderaterna har lyssnat på många företagare och delar deras oro. Foto: Maja Suslin, TT


Ämnen i artikeln:

NäringslivsklimatSocialdemokraternaModeraternaNäringslivetBostadspolitikBostadspolitiken

Under tisdagen kom beskedet att 3 000 tjänster försvinner från Ericsson i Sverige. Det är ett beklagligt besked för alla de som drabbas på Ericsson och deras familjer. Det gäller nu att först och främst lägga fokus på de drabbade och att de snabbt får den hjälp de behöver för att klara omställningen och komma i nytt jobb. Men beskedet är också en påminnelse om den tuffa konkurrens Sverige möter.

Svenska storföretag har spelat och spelar fortfarande en viktig roll för svensk export och innovationskraft. Men det går inte ta dessa företag för givna om vi ska behålla en tillväxt som ger nya jobb och klara framtidens utmaningar. Vi kräver att regeringen vaknar till och slutar ägna sig åt symbolpolitik med förslag som industrikansler, innovationskatapult och kvoterade bolagsstyrelser.

Enligt regeringens egna prognoser kommer en miljon människor befinna sig i utanförskap med deras politik till år 2020. Det är en total kapitulation inför vår största samhällsutmaning. Nya och växande företag kommer spela en avgörande roll för att få fler människor på arbetsmarknaden. Men för svensk innovation och nya snabbväxande företag spelar äldre etablerade storföretag en stor roll.

Ett sådant exempel är Ericssons programspråk Erlang som varit en viktig del i Klarnas framgångssaga. Dessvärre har vi en regering som är oförmögen att åstadkomma breda reformer för ett stärkt näringsliv. En regering som väljer att låna till bidragshöjningar under högkonjunktur istället för att värna offentliga finanser inför nästa lågkonjunktur.

Moderaterna har lyssnat på många företagare och delar deras oro. Både för hur det drabbar svenska företag här och nu genom 40 miljarder i ökade skatter på jobb och företagande. Men också på sikt när svenska företag överväger att flytta produktion och verksamhet utomlands. Vi har därför konkreta lösningar på de problem som företagen identifierat:

Personaloptioner. Vi föreslår mer konkurrenskraftiga skatter för nyckelpersoner i växande och innovativa företag. Totalt satsas 600 miljoner kronor så företag med upp till 250 anställda samt en bruttotillgång på maximalt 350 miljoner kronor kan använda personaloptioner som ett verktyg för att få företag att växa, attrahera spetskompetens och vara konkurrenskraftiga på en internationell marknad.

Ökad rörlighet på bostadsmarknaden. Bostadsbrist fortsätter vara en av de mest tillväxthämmande hindren för många expansiva företag. Att man ska kunna bo där man får jobb är en självklarhet. Det nuvarande fastighetsbeståndet nyttjas inte effektivt. Därför föreslås ett permanent slopat uppskovstak samt sänkt uppskovsränta till 1,05 % för att öka rörligheten på bostadsmarknaden.

Utbildning. Vi fokuserar på att stärka kunskapsresultaten och vill se en nolltolerans mot dåliga skolor. Vi utökar undervisningstiden i skolan och satsar speciellt på mer matematik och programmering från årskurs 1.

Allt fler människor inser att Sverige är på väg åt fel håll och det blir extra tydligt då regeringen tappar greppet om offentliga finanser, när utanförskapet växer och konkurrenskraften i Sverige blir försämrad.

Ska Sverige stå starkt även i framtiden krävs det att vi lyckas vårda befintliga styrkor samtidigt som har mod och kraft nog att odla nya.

Lars Hjälmered, riksdagsledamot och näringspolitisk talesperson (M)

Camilla Waltersson Grönvall, utbildningspolitisk talesperson (M)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev