söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Näringsliv

”Kommuner ska inte driva lyxnöjeshotell”

Ett kommunalt lyxhotell på Stureplan hade väckt ramaskri. Men i Göteborg satsar staden två miljarder på att Liseberg ska få bygga ett kommunalt ävenstyrsbad och lyxnöjeshotell. Det är dags att låta företagarna driva sina verksamheter på lika villkor utan illojal och snedvridande kommunal konkurrens.

Publicerad: 30 maj 2017, 11:21

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Göteborgs stad ska satsa sina resurser på kommunal kärnverksamhet - förskola, skola och äldreomsorg - istället för på nöjesäventyr.”


Ämnen i artikeln:

NäringslivetKulturpolitikTurism

Om Stockholms stad skulle fatta beslut om att bygga ett kommunalt lyxhotell på Stureplan hade det med all sannolikhet blivit ramaskri och starka protester. Men i Göteborg är situationen en helt annan. Där blev siffrorna 78–3 när kommunfullmäktige röstade igenom att Liseberg ska bygga ett kommunalt äventyrsbad och lyxnöjeshotell. Kristdemokraterna var otroligt nog helt ensamma om att rösta mot förslaget.

Det är uppenbart att nöjesfältet har en särskild ställning i Göteborg. Liseberg är ju trots allt Liseberg – Göteborgs pärla! Alla satsningar som görs på Liseberg försvaras till varje pris – oavsett hur äventyrliga de är och även om de sker på bekostnad av den egna ideologin.

För detta är i allra högsta grad en ideologisk fråga. För Kristdemokraterna är det en grundprincip att kommunen ska undvika att konkurrera med det privata näringslivet, med de initiativ som kommer från enskilda människor och företag. Därför reagerar vi starkt när staden investerar närmare två miljarder kronor i en anläggning vars syfte är att hämta hem nattgäster. På det här sättet kommer man att bli en allvarlig konkurrent till alla hotell, men framför allt de mindre, i och kring Göteborg.

Jag är fullt medveten om att det idag finns en stor efterfrågan på hotellrum, men vad händer när efterfrågan sjunker? Går det kommunala hotellet under då? Knappast. I stället drabbas de mindre hotellen. Vi vet också att det finns privata aktörer som visat intresse för att driva en vattenpark i Göteborg. Hur ser deras utsikter ut att lyckas när kommunen tar över marknaden?

Jag är en positivt lagd människa, men när det finns ett uttalat mål att Liseberg genom satsningen skulle bli så konkurrenskraftigt att den som väljer mellan Paris och Florida i stället väljer Göteborg måste det anses vara väl optimistiskt.

Det är inte enbart med lyxnöjeshotell och äventyrsbad som Liseberg konkurrerar med företagarna, utan även med artistsatsningar. Liseberg pumpar in 20 miljoner kronor för att locka världsstjärnor som Alice Cooper, Mary J Blige, Emmylou Harris, och en lång rad andra namn. Det kan låta som en kul satsning för göteborgarna, men detta är något som slår mycket hårt mot mindre lokala aktörer som Sticky Fingers och Pustervik, och som därmed riskerar att påverka kulturlivets bredd.

Faktum är att om Göteborg fortsätter på inslagen väg måste vi på allvar fundera på huruvida kommunen ska äga en nöjespark. Till rätt pris och rätt köpare bör vi ta budet på allvar. Om privata aktörer vill ta risken att bygga lyxnöjeshotell och äventyrsbad så ska vi låta dem göra det, istället för att skicka notan till skattebetalarna om satsningarna skulle bli ett fiasko.

Det är helt orimligt att göteborgarnas pengar, inklusive företagarnas, går till att snedvrida konkurrensen för små och medelstora företag. Det är en katastrof för företagsklimatet, i en stad där företagsklimatet redan är en katastrof, plats 168 av 290 kommuner enligt Svenskt Näringsliv talar sitt tydliga språk.

Även om Göteborgs exempel förskräcker belyser de också ett större problem. Svenskt Näringslivs undersökningar visar även att många företagare i Sverige upplever en allt hårdare konkurrens från kommunala aktörer – en konkurrens som är på olika villkor. Inte minst hamnar småföretagare i en ohållbar situation då deras kommuner erbjuder samma varor och tjänster, men med marginaler som privata alternativ inte kan hålla.

Det är dags att låta företagarna driva sina verksamheter på lika villkor utan illojal och snedvridande kommunal konkurrens. I min roll som kommunalråd kommer jag även fortsätta kämpa för att Göteborgs stad ska satsa sina resurser på kommunal kärnverksamhet - förskola, skola och äldreomsorg - istället för på nöjesäventyr.

Det är särskilt viktigt mot bakgrund av de många utmaningar inom välfärdsområdet som Göteborg står inför och som den styrande vänsterkartellen istället borde lägga sin energi på.

David Lega, kommunalråd (KD), Göteborg

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev