Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Näringsliv

Kommunalråd ska inte leka företagare

I svensk politisk debatt omfamnas ofta småföretagen av alla partier ifrån vänster till höger, men verkligheten i många kommuner visar på andra prioriteringar. Inför framtiden bör kommunerna lära av varandras misstag, så att vi slipper se fler exempel på när kommuner driver småföretag som skapar en ojuste konkurrens.

Publicerad: 21 augusti 2014, 10:01

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

FöretagsklimatArbetsmarknadSmåföretagande

Är det en kommuns uppgift att starta företag om det privata näringslivet inte är snabba nog att skapa det näringslivs som politikerna anser saknas lokalt? De flesta skulle nog ställa sig skeptiska till en sådan ambition ifrån politiken. Grundtanken är ju trots allt planekonomisk och om ingen privatperson varit beredda att satsa sina egna pengar på att starta ett företag av den önskade typen finns det nog bra bakomliggande skäl. Trots detta lever och frodas en hel flora av kommunala företag runt om i landet som bedriver vanlig kommersiell verksamhet.

När Almega hösten 2012 frågade sina medlemsföretag om de upplevde ojuste konkurrens från stat, landsting, kommun eller dess bolag så svarade 43 procent att de upplever sådan ojuste konkurrens.

Många av dessa företagsstarter går det att göra sig lustig över. Inte sällan startas företagen på skakig grund eller utifrån ledande politikers önskedrömmar. Skrattet fastnar dock lätt i halsen när man betänker de allvarliga baksidor som uppkommer när kommuner ger sig in och konkurrerar med privata företag på ett illojalt vis.

Under året som har gått har vi försökt belysa flera exempel på när kommuner tagit sig vatten över huvudet. Ifrån Hammarös kommunala IT-hallar till Strömstads kommunala gym och det västsvenska kommunala tolkföretaget. Inte sällan startas dessa företag i ett försök att locka nya näringslivsgrenar i kommunen. Inte sällan finns det en övertro på att om man bara skapar ”strukturerna” för en viss sorts näringsliv så kommer det växa fram. Därmed slipper man också det betydligt jobbigare arbetet att skapa ett bra generellt företagsklimat.

Ett exempel på detta är Skellefteå där kommunen, som en del av sitt arbete kring turism, äger samtliga campingplatser och själva tagit på sig att driva en fyrstjärnigt camping.

När kommuner på detta sätt lämnar den offentliga kärnverksamhet och konkurrerar med privata företagare på deras domäner snedvrider kommunerna konkurrensen. De företag som drivs av kommunen kan nämligen alltid luta sig tillbaka på kommunkassan ifall de får ekonomiska problem och kan därför ta risker som privata företag inte kan göra. De ekonomiska muskler som skattebetalarna utgör innebär också att kommuner genomför investeringar som andra aktörer skulle anse för riskfyllda eller olönsamma.

Kommuner som själva bedriver näringsverksamhet på detta sätt hjälper inte till att stärka näringslivet i kommunen istället skrämmer de bort privata företag ifrån att etablera sig. Det är både orättvist mot lokala entreprenörer och utsätter skattebetalarna för stora risker.

Det är tyvärr alldeles för lätt att hitta många exempel på hur kommunal affärsverksamhet inneburit miljonrullningar av skattemedel. För fortfarande gäller den legendariske socialministern Gustaf Möllers visdomsord om att ”varje förslösad skattekrona är en stöld från fattigaste.

För att uppmärksamma denna situation har Almega Tjänsteföretagen i sociala medier skapat det fiktiva kommunalrådet Göte Stohr. Med hans hjälp försöker vi på ett lättsamt sätt rikta strålkastarna mot konkreta fall där kommuner ägnar sig åt osund konkurrens.

Många trodde att dessa problem skulle lösa sig självt efter att konkurrenslagen skärptes 2010 men det är tyvärr uppenbart att ett antal kommuner helt enkelt struntat i lagen. Orsaken verkar vara att konkurrenslagen blev alldeles för tandlös. Lagen borde därför vässas genom att Konkurrensverket ges rätten att interimistiskt stoppa otillåten offentlig säljverksamhet. Då skulle kommuner som ändå vill fortsätta med sin verksamhet få gå till domstol och begära prövning av frågan.

I svensk politisk debatt omfamnas ofta småföretagen av alla partier ifrån vänster till höger men verkligheten i många kommuner visar på andra prioriteringar. Förhoppningsvis kan kommuner i framtiden lära av varandras misstag så vi slipper se fler exempel på när Göte Stohr varit framme.

Stefan Koskinen, arbetsgivarpolitisk chef Almega

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev