måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Näringsliv

Kommunala påskklappar till stöd för näringslivet

Publicerad: 26 mars 2020, 11:05

”Om alla får 300 kronor att handla för blir det ju en slant”, säger Claes Nordmark (S). Foto: Arne Forsell / Mats Engfors/Fotographic

Flera kommuner satsar på att stödja det lokala företagslivet genom att ge sina anställda presentkort att spendera i handeln till påsk.

Ämnen i artikeln:

FöretagsklimatCoronakrisen – ekonomiskt blodbadNäringslivetCovid-19

Måns Wikstrand

mans.wikstrand@dagenssamhalle.se


I Boden fanns systemet redan riggat eftersom de anställda brukar få presentkort till butikerna i kommunen i julklapp. På så sätt kunde kommunen agera snabbt. Alla anställda får ett presentkort på 300 kronor till påsk, pengar som kan användas i den lokala handeln som går igenom en väldigt tuff tid just nu.

– Om alla får 300 kronor att handla för blir det ju en slant. Vi visar våra anställda uppskattning, och samtidigt blir det ett välbehövligt stöd till våra företag som kan nå ut snabbt. Det är nu de behöver stöd, säger kommunstyrelsens ordförande Claes Nordmark (S).

Mottagandet har varit positivt.

– Företag, anställda och bodensare tycker att det här är väldigt bra. Det är kul att höra att företagen känner att kommunen finns på deras sida, säger Claes Nordmark.

I Norrbotten märks ännu inte de riktigt stora effekterna av coronautbrottet, vare sig i sjukvården eller i den kommunala verksamheten.

– Det kommer ju att komma. Vi märker att det är tufft med personalen i vissa verksamheter. Människor följer ju rekommendationerna och lever inte riktigt som vanligt. Så ska det självklart vara och det är något vi måste försöka hantera. Då känns det viktigt att också tänka på att stödja våra företag, säger Claes Nordmark.

Bodens kommunalråd uppmanar andra följa exemplet, och flera kommuner är redan inne på exakt samma idé. Även Falkenberg ger 300 kronor till de anställda i påsk – ett presentkort med kort giltighetstid som kommunen snabbt hoppas ska nå ut till semesterortens många restauranger och butiker.

Även Orsa har lanserat ett paket för att stödja sitt lokala näringsliv. Ett presentkort på 200 kronor till kommunens anställda blir en del ihop med anstånd med kommunala avgifter och möjlighet till snabbare betalning från kommunen för leverantörer av varor och tjänster.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev