söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Näringsliv

Kökaos när norrmännen återvänder till Strömstad

Publicerad: 4 augusti 2021, 09:04

Nu återvänder livet till hårt coronadrabbade Strömstad. Norrmännen handlar återigen i kommunen, men de norska gränsreglerna skapar problem. Foto: Daniel Stiller

Hårt coronaprövade Strömstad har nu åter fart på besöksnäringen. Men Norges inreseregler skapar kaos vid bron som förbinder Strömstads och Haldens kommuner.

Ämnen i artikeln:

CoronakrisenNäringslivetGränskontroller

Åsa Nilsson

asa.nilsson@dagenssamhalle.se


Den 5 juli lättade Norge på reglerna för resande från Västra Götaland och norrmän som besökt exempelvis Strömstad behöver inte längre sitta i karantän vid hemkomst utan kan färdas fritt över gränsen om de har coronapass som visar att de tagit två doser vaccin. Det har gjort att gränsstaden Strömstad, som är starkt beroende av handel och turism, har fått efterlängtad fart i besöksnäringen igen.

– Jämfört med förra sommaren så är det himmelsvid skillnad, det är fullt i stan nu. Inte som en normal sommar, på grund av vissa begränsningar från norska sidan, men gästhamnen är i princip full och färjetrafiken har kommit igång. Det känns bra, säger kommunalrådet Kent Hansson (S). 

Men att norrmännen återvänt har också skapat problem. Det är fortfarande så att de som inte har coronapass måste registrera sig för inresa i Norge och även ta ett vaccintest vid gränsstationen om de inte har ett färskt testresultat med sig. Antalet utförda tester den första veckan efter att inresereglerna luckrades upp var nästan 13 000, enligt Haldens arbeiderblad.

– Det har skapat fruktansvärda köer vid nya Svinesundsbron. Som värst har det varit en mil kö på den svenska sidan, säger Kent Hansson.

Att ha långa köer med nästan stillastående trafik är ett problem för kommunen, anser han. Dels för att det är en säkerhetsrisk, sker det olyckor kan inte blåljusfordon komma fram och dels för att trafikkaoset kan skrämma bort besökare från Strömstad. Dessutom blir yrkestrafik och varuleveranser försenade. 

– I grunden är det ett positivt problem, vi har ju människor i stan igen och det har vi längtat efter. Men själva logistiken över gränsen behöver förbättras, säger Kent Hansson, som själv har föreslagit att den gamla Svinesundsbron ska öppnas för dem som har coronapass. Så skulle trafikflödet vid den nya bron kunna avlastas.

Bild 1/3  Gamla och nya Svinesundsbron har varit glest trafikerade under pandemin. Men nu är det långa köer på den svenska sidan. Foto: DANIEL STILLER

Men den gamla bron är i dag reserverad för arbetspendlare, och Kent Hanssons förslag har skapat oro bland dem. 

– För oss som arbetspendlar är det viktigt att komma i tid på jobb. Dels på grund av att vi inte kan hålla på och beräkna flera timmar kö när vi ska ha vår barnomsorg, dels är det även för kollegorna som ska ha avlösning för att kunna åka hem, säger Lars Eriksson, som bor i Strömstad och arbetar skift i Halden till Strömstads tidning. 

Det är de norska reglerna som ställer till problem, passagen från Norge till Sverige kräver inte testning och köerna är därför bara på den svenska sidan. I förra veckan var ordföranden i riksdagens utrikesutskott, Kenneth G. Forslund (S), i Strömstad för att få en bild av situationen.

– Vi hoppas att svenska regeringen kan sätta lite press på norska regeringen, säger Kent Hansson. 

Som Dagens Samhälle berättade i juni drabbades Strömstads kommun hårt när pandemin slog till. 

LÄS MER: Oro för social baksmälla i Strömstad 

Men nu finns många ljuspunkter, även om gränsövergången skapar vissa problem fortfarande. 

– Försörjningsstödet har ökat ganska markant under första halvåret i år, men nu hör jag att många av de större företagen anställer mycket folk nu så jag hoppas att den kurvan kan gå ner till mer normalt läge igen, säger Kent Hansson som också ser positivt på de utbildningssatsningar som har gjorts.

– Vi har fått hjälp med ganska många utbildningsplatser och de är mer än fulla nu. Intresset för att utbilda sig har ökat markant.

LÄS MER: Lättare för Strömstad att hitta personal när färre pendlar till norsk sjukvård  

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev