Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Näringsliv

”Jobbar sida vid sida med människor”

Publicerad: 21 juni 2017, 22:10

Den fjärde industriella revolutionen – robotrevolutionen eller industri 4.0 – är här. Men det ­betyder inte att människor blir oviktiga, enligt Cecilia Warrol på industrins branschorganisation Teknikföretagen.


Cecilia Warrol.

I näringslivet kallas det industri 4.0, den fjärde industriella revolutionen efter ång­maskinens intåg, elektricitet och elektronik. Konkret handlar det om automatisering, robotisering och digitalisering. Processindustrin är redan i hög grad automatiserad. Människor är ett alltmer sällsynt inslag i till exempel kokning av pappersmassa, kartongtillverkning eller produktion av korvsmet.

Bland Teknikföretagens medlemmar, som förädlar och bearbetar metaller, monterar komponenter eller bygger flygplan, lastbilar och hydrauliksystem, ser det lite annorlunda ut.

– Automationen rullar på och det kommer hela tiden nya lösningar. Men det är inget som har accelererat. Det är en pågående trend. Företagen pratar mycket om robotarnas frammarsch och artificiell intelligens, säger Cecilia Warrol, ansvarig för produktionsfrågor på Teknikföretagen.

– De nya robotarna kan jobba sida vid sida med människor, de kan hantera känsliga material och genomföra precisa rörelser. Detta är helt nytt och vi har ännu inte sett fullskalig industriell nytta av dessa flexibla robotar.

Men utmaningen för industrin är inte bara att vässa produktionssystemen. Det handlar också om att skapa kundnytta och affärer av all data som samlas in från robotar i produktionen och sedan från produkterna när de används av kunderna.

Ett exempel på vart utvecklingen är på väg är amerikanska General Electrics, som i stället för att sälja flygplansmotorer säljer ”power by the hour”. Alla bolagets motorer har sensorer som samlar data som sedan kan analyseras. Svenska storföretag som Sandvik och SKF har redan liknande lösningar.

För att klara konkurrensen från lågkostnadsländer kommer industrin att i allt större utsträckning konkurrera med automatiserad produktion och artificiell intelligens som bidrar till smarta lösningar snarare än bara produkter. Men den här utvecklingen gör inte människor onödiga. Tvärtom.

– Människorna är helt centrala i den nya uppkopplade industrin. Det är människor som programmerar, tar fram algoritmer och bygger maskiner. Morgondagens uppkopplade industri kommer att erbjuda nya yrkesroller som inte finns i dag, säger Cecilia Warrol.

– För att utvecklas och konkurrera behöver företagen satsa på fortbildning och omställning av medarbetare. Dessutom kommer stödstrukturer runt företagen vara viktiga eftersom industrin blir extremt beroende av it- och analysfunktioner.

Karolina Palutko Macéus, redaktion@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev