Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Näringsliv

Integrationen kräver enklare företagande

Den svenska modellen som premierar storföretagens villkor har spelat ut sin roll. Nu krävs istället att småföretagandet blir enkelt och lättillgängligt. Med hundratusentals nyanlända är integration en av de största utmaningarna vi har. De som vill starta företag som erbjuder enkla tjänster eller produkter måste få möjlighet att göra det, skriver Magnus Ek, förbundsordförande Centerpartiets Ungdomsförbund

Publicerad: 27 september 2016, 09:49

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

SmåföretagandeNäringslivsklimatSvenska modellen

Om vi ska kunna utnyttja den potential människor ute i Sverige har måste det bli enklare att starta och driva företag. Tack vare modern teknik behöver det inte vara svårare än ett knapptryck att betala skatt – tusentals transaktioner görs på liknande sätt varje dag.

Med hundratusentals nyanlända är integration en av de största utmaningarna vi har i dagsläget. Ska vi ta ansvar och lösa den måste vi också inse att den svenska modellen är förlegad och måste skrotas. Att låta nyanlända erbjuda enkla produkter och tjänster är delvis vägen framåt, men om det ska bli möjligt behöver de svenska systemen revideras i grunden. I den processen måste staten vara snabbfotad – eller flytta på sig.

Sveriges byråkrati beskrivs ofta som effektiv och enkel, men det är en sanning med modifikation. För större företag, som har möjlighet att anställa administrativ arbetskraft, är byråkratin relativt enkel att komma runt. För förvärvsarbetande anställda görs deklarationen med ett knapptryck i mobilen.

Men informationen om både skattesystem, redovisningar och deklarationer för den som driver mindre företag är oerhört komplicerad. Vill du bli din egen lyckas smed i Sverige förutsätter det enorma kunskaper kring byråkrati, lagar och regler – något de flesta inte har. Om du dessutom kommer från ett annat land och inte förstår språket fullt ut så är uppförsbacken enorm. Ur integrationssynpunkt är avgörande att processen att driva företag förenklas enormt.

Under Alliansens åtta år vid makten förenklades processen att starta företag drastiskt. Bara genom ett par knapptryck i telefonen går det idag att bli enskild näringsidkare. På samma sätt behöver vi göra det lika enkelt att betala skatt ifall du vill driva ett litet eller medelstort företag och deklarera genom mobilen via en schablonskatt. Inbetalning och deklaration ska alltså kunna göras via en direkt transaktion från ditt konto till Skatteverket. Genom att använda tjänster som Swish eller din internetbank ska du lätt kunna göra transaktionerna, utan att behöva sätta dig in i hela den byråkratiska apparaten.

Målet med denna företagsform är just enkelheten. Men förslaget har också en demokratiserande funktion eftersom företagarlivet i dagsläget bygger på avdrag för de företag som har kompetens eller resurser nog att ta in jurister och skatteplanerare. Det skapar möjligheten att kunna erbjuda tjänster eller produkter och anställa sig själv på egna villkor, utan att behöva gå genom arbetsförmedlingen. Det ger en grund, för extrainkomst men också en väg att kunna testa sig fram för att sedan växa sig större.

Den svenska modellen som premierar storföretagens villkor, medan små bagerier hotas till konkurs, har spelat ut sin roll. Det hade de förstås redan för tio år sedan. Men det är först nu, när Sverige fått en stor invandring av flyktingar, som det blir som mest påtagligt. De som vill starta företag som erbjuder enkla tjänster eller produkter vet inte hur de ska gå till väga. Sveriges förhållningssätt till småföretagen är lika motsägelsefullt som det är orättvist.

Samtidigt som 4 av 5 jobb i Sverige skapas av små och medelstora företag envisas vi med att göra livet svårt för att de som får Sverige att gå runt. Att dessutom inte ta vara på de hundratusentals invandrare som kommit de senaste åren – eller på alla våra arbetslösa ungdomar – för att istället förpassa dem till bidragsberoende, är inte hållbart.

Politikers uppgift ska inte vara att ställa sig i vägen för folk som vill förverkliga sina drömmar och utveckla samhället. Det har vi varken tid eller råd med.

Magnus Ek, förbundsordförande Centerpartiets Ungdomsförbund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev