Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Näringsliv

”Hyfsad sommar” för Gotlands turism

Publicerad: 4 augusti 2020, 06:00

Trots att såväl Almedalsveckan som Medeltidsveckan ställts in i år har Gotland haft en hyfsad julimånad turistmässigt.

Både besöksnäringen och sjukvården på Gotland klarade juli månad på ett bra sätt, anser regionstyrelsens ordförande. Men hon vågar inte andas ut när det gäller smittan.

Ämnen i artikeln:

TurismEkonomiBesöksnäringenSmittskydd

Johan Delby

jd@dagenssamhalle.se


En normal sommar hittar mellan 65 000 och 70 000 besökare per vecka till Gotland under högsäsongen i juli. I år har det, trots att både Almedalsveckan och Medeltidsveckan ställdes in, handlat om runt 60 000 per vecka.

– Det har ändå varit en hyfsad sommar för vår besöksnäring, säger regionstyrelsens ordförande Eva Nypelius (C).

Hon konstaterar att rekommendationen att man endast fick färdas i två timmar från sitt hem, som gällde fram till mitten av juni, i princip uppfattades som ett förbud mot resor till Gotland. Men därefter lossnade det och juli har varit en relativt bra månad för öns turism.

– Juli har nästan varit normal, men eftersom försäsongen var så svag vet vi ännu inte hur företagen kommer att klara sig, säger Eva Nypelius.

Hon anser att restaurangerna i Visby lyckats se till att gästerna hållit avstånd till varandra. Till en början var det en del problem på offentlig plats, inte minst i Visbys gränder, men när väktare, och även fyra riddare i full mundering från riddarsällskapet Torneamentum, sattes in blev det bättre.

Gotland ligger fortfarande i botten bland regionerna när det gäller antalet bekräftat smittade av covid-19. Samma sak gäller för intensivvårdade och avlidna. Ingen med sjukdomen får just nu intensivvård på ön.

–  Peppar, peppar, sjukvården har klarat sig bra. Men samtidigt vet vi att det finns ett scenario där smittan inte peakar förrän i augusti. Det är viktigt att vi även fortsatt tar eget ansvar, håller avstånd och reser med förnuft, säger Eva Nypelius.

Hon stödjer den svenska modellen när det gäller hanteringen av coronakrisen och anser att det var ”rätt och riktigt” att släppa på de inrikes reserestriktionerna.

–  Jag tror att folk hade rest ändå. Nu har det kunnat ske under ordnade former.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev