Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Näringsliv

Hetaste debatterna hittills 2014

Publicerad: 11 juli 2014, 07:01

Pisa-rapporten slog ned som en bomb och sedan dess har skolfrågorna dominerat debatten. Nu har alla en åsikt om vad som är fel i den svenska skolan. Debattartikeln Media sprider falsk bild av skolan, skriven av 104 rektorer, är den klart mest lästa på vår debattsajt hittills i år.


Nej, vi har inte Världens bästa skitskola, skrev de 104 rektorerna i debattartikeln som publicerades i mitten av juni. Rektorerna känner inte igen sig i den negativa bild som sprids i medierna och vädjade till journalister om ett mer nyanserat språk.

Artikeln, som fick mycket stor spridning och bland annat ledde till fortsatt diskussion i SVT:s Debatt, toppar listan över de mest lästa debattartiklarna på Dagens Samhälles debattsajt under första halvåret 2014.

Debatten fortsatte när Erik Fichtelius, vd på Utbildningsradion, och Viveka Hansson, TV4:s programdirektör, i en gemensam artikel gick ut och försvarade sina program om skolan och kritiserade rektorerna för att vilja styra medias rapportering. Den artikeln hör också till en av årets hittills mest lästa.

Debatten om vinster i välfärden fick ny skjuts då Uppdrag granskning i mars sände sitt program om Hälsans förskola där barnen serverades knäckebröd och vatten. Vd:n Malin Hökebergs debattartikel, där hon kritiserar Uppdrag granskning för att svartmåla förskolan, är näst mest läst hittills.

Under året, inte minst under EU-valet, har det också varit stort fokus på de växande främlingsfientliga krafterna i Sverige och Europa. Debatten blossade upp på allvar när nazister gick till attack mot en fredlig demonstration i Kärrtorp i Stockholm i december förra året.

Fryshusets vd Johan Oljeqvist skrev i samband med det en debattartikel om varför vi bidrar till intoleransen när vi går i demonstrationståg mot nazister. Den är årets hittills tredje mest lästa.

Integration och rasism fortsätter att väcka engagemang. Journalisten Pontus Herin skrev en mycket läst artikel där han hävdar att svenskars blyghet och brist på nyfikenhet skadar integrationen.

Vi kan ha nya reformer och lagar och fans moster. Men till syvende och sist handlar det så oändligt mycket mer om våra infödda attityder och personligheter, skrev han bland annat.

Hetaste debatterna första halvåret 2014:

1.

104 rektorer: Media sprider falsk bild av skolan

2.

 Granskning blir till svartmålning i SVT

3.

Fryshusets vd: Demonstrationen mot nazisterna var felriktad

4.

 Blyga svenskar skadar integrationen

5.

Något håller inte alls på att gå sönder

6.

Vill vi ha en rasifierad antirasism? 

7.

Media får aldrig styras av rektorer

8. Media sprider grova felaktigheter om BB Sophia

9.

Cannabisförbud orsakar utanförskap

10.

Stympningen stoppas inte av överdrifter

Karin Lundahl

Webbredaktör

klu@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev