söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Näringsliv

Halland chanslöst mot Haaland – turistchef världsberömd för sin vädjan

Publicerad: 4 november 2022, 11:32

Till vänster Haaland. Till höger Halland. Tyvärr blandar många ihop de två. Foto: Rui Vieira/AP, Johan Nilsson/TT

Hallå där, Jimmy Sandberg, avdelningschef på Visit Halland och omskriven i media världen över efter försöket att lära fotbollsfans att skilja på storstjärnan Erling Braut Haaland och ett svenskt län.

Ämnen i artikeln:

Senaste nyttRegion HallandNäringslivet

Petter Jerdén

petter.jerden@dagenssamhalle.se


Brittiska Mail Online sammanfattar i en tweet Visit Hallands problem: ”Pytteliten svensk kustprovins klagar över att turismen blir lidande av supportrar som felstavar Manchester City-forwardens namn.” Alla bilder på den norska fotbollsspelaren dränker regionens försök att på sociala medier nå ut med bilder på strandliv och natur.

Jimmy Sandberg, avdelningschef på Visit Halland, uppmanade på Linkedin fotbollssupportrar att skriva namnen rätt. Inlägget har fått stor spridning internationellt.

Du har blivit världsberömd. Hur känns det?
– Jag hoppas att det är Halland som har blivit världsberömt. Men visst, nyheten har flugit över nästan hela världen. Jag fick en uppdatering från en kollega om att även Al-Jazira precis har publicerat. Det är inte så lätt att läsa, men det stod Visit Halland insprängt i texten.

Hur stort är det här problemet?
– Det började med att vi kollade igenom våra söktaggar och sociala medier-taggar. Haaland tog plats där när han började ösa in mål. Googlesökningarna är viktiga för oss, för att positionera Halland. Man gör bildsök när man ska åka till en plats, man kollar hashtags. Det är nog bra för både oss och honom att det stavas rätt. Det är ett reellt problem, framför allt för oss. Han har nog inte samma problem.

Är det bra eller dåligt för Halland att inlägget fått så stor spridning?
– Jag ser det bara som positivt. Det handlar i mångt och mycket om att få till stavningen, ju fler som stavar rätt desto bättre blir det. Att många medier skriver om Halland som en fantastisk plats på den svenska västkusten är ovärderligt för oss. Vi har inte resurser att nå ut genom att köpa plats i media på det sättet.

Väntar ni er fler fotbollsintresserade turister i sommar?
– Vi har ju HBK i allsvenskan nu, så vem vet. Vi har faktiskt fått in en del fotbollskonton som följare på Instagram, sådana som vanligtvis inte följer oss. 

Dagens Samhälle har sökt Erling Braut Haaland via Manchester City med frågor om han upplever samma problem som Visit Halland. 

LÄS MER: 

Allt färre butiker i Sverige: ”Handeln har en svår period framför sig”

Näringslivsbidraget räddade Torsby under pandemin

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev