Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Näringsliv

Gör personaloptioner mer lönsamt i stället

I stället för att vårda drömmar från 1980-talet om att arbetarna ska ta över produktionsmedlen bör Socialdemokraterna fokusera på att göra det utmärkta alternativ som redan finns mer lönsamt.

Publicerad: 9 mars 2016, 12:13

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ring partikollegan Mikael Damberg och fråga vad som händer med snabbutredningen av personaloptioner, rekommenderar Rebecca Weidmo Uvell.

Foto: Fredrik Persson, TT


Ämnen i artikeln:

FöretagsklimatSocialdemokraternaNäringslivsklimat

REPLIK. Socialdemokraten Magnus Nilsson är besviken över att det inte blev någon intressant debatt kring förslaget om alternativ till löntagarfonderna.

Och det för att jag skrev om det. Nilsson anklagar mig för att ”hitta på” saker. Men ingenstans i min artikel står det att att Socialdemokraterna föreslår löntagarfonder.

Däremot går jag igenom den rapport Nilsson skrivit som dels lyfter löntagarfondernas förträfflighet och dels konstaterar att det i dag inte skulle gå att göra samma sak. På grund av globaliseringen och juridiken.

Ingenstans står det att Socialdemokraterna ser några moraliska eller etiska fel med att ta andra människors egendom. Helt enkelt för att de inte tycker det. Rapporten går inte att tolka på andra sätt än att vore det inte så att de hinder globaliseringen etcetera orsakat skulle löntagarfonder vara ett utmärkt alternativ.

Detta visar att i sin syn på företag och frågan om mitt och ditt är Socialdemokraterna, trots att det är 2016, kvar 1987, då löntagarfonderna infördes av Olof Palme.

Nilsson ägnar inte heller en enda rad åt att för läsarna redogöra för hur dessa löntagarägda företag rent praktiskt ska uppnås. Ska vi tvinga företagen att sälja till de anställda? Ska de få bestämma utan att satsa pengar? Nilsson jämför med bostadsrättsföreningen men där köper man ju andelar i föreningen genom att köpa en bostadsrätt till marknadspris. Genom höga bostadslån.

Nilsson undviker också kategoriskt att svara på hur löntagarägda företag skiljer sig från redan existerande alternativ.

Anställda kan utan problem ta över företaget de arbetar på redan i dag. Om ägaren vill sälja och om de anställda betalar vad företaget kostar. Då uppnås ”en anställd en röst”. Givet att de anställda äger lika mycket förstås.

Annars kan anställda helt enkelt starta ett nytt företag ihop. Det kostar 50 000 kronor i aktiekapital och tar en timme i dag, plus några underskrifter. Direkt får du bestämma allt själv men tar samtidigt hela risken, som alla företagare gör.

Men det allra bästa för att uppmuntra fler att äga företag är att göra det betydligt mer lönsamt än i dag att erbjuda sina anställda personaloptioner. Vilket i dag beskattas med helt orimliga 68 procent.

Varför inte Nilsson och hans kollegor i stället för att vårda drömmar från 80-talet om arbetarnas ägande av produktionsmedlen, fokuserar sin energi på att göra de utmärkta alternativ som i dag finns för anställda att deläga sina företag mer lönsamt är obegripligt. Hans parti sitter ju dessutom i regeringen.

Min uppmaning till Magnus Nilsson är därför: ring partikollegan Mikael Damberg och fråga vad som händer med snabbutredningen av personaloptioner.

Rebecca Weidmo Uvell, borgerlig opinionsbildare

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev