söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Näringsliv

Ge även företagare en chans att vara föräldralediga

Att regeringen vill att statsråd ska kunna vara föräldralediga är bra, men ännu bättre vore om regeringen såg över företagarnas möjligheter att vara både föräldrar och företagare, skriver Daniel Wiberg, chefsekonom Företagarna.

Publicerad: 4 september 2015, 08:51

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

FöretagsklimatNäringslivetSmåföretagandeSocialförsäkringar

Regeringen beslutade i går att utreda ifall ministrar ska få rätt att vara föräldralediga. Det kan tyckas självklart att alla föräldrar oavsett yrkesroll ska ha en viss rätt att vara föräldralediga för att ta hand om och vara med sitt barn.

Att möjligheten ska ses över för statsråd är förstås bra, men ännu bättre vore det ifall regeringen såg över möjligheten för alla svenska företagare att både vara företagare och föräldralediga.

Företagare är föräldralediga betydligt kortare än anställda personer och dessutom ofta på deltid, vilket vi visat i vår rapport Föräldrafällan. Särskilt dramatisk är skillnaden för kvinnliga företagare där var tredje tar ut högst tre månader föräldraledighet.

Bland alla mammor i Sverige tar endast två procent ut så få dagar. Mer än var tredje kvinna och nästa hälften av männen säger att den korta ledigheten beror på att det inte går att vara ledig från verksamheten.  För låg föräldrapenning hindrar hälften av kvinnorna och nästan 30 procent av männen i undersökningen från att vara föräldralediga med sina barn.

Trots den korta föräldraledigheten är det svårt för företagare att vara lediga utan att bryta mot reglerna i föräldraförsäkringen. Man får nämligen inte arbeta i sitt företag på kvällar och helger när man lyfter full föräldrapenning.

Kan en företagare inte underhålla nödvändiga kundkontakter eller sköta det allra mest grundläggande administrativa är risken stor att det inte finns någon verksamhet att komma tillbaka till.

Det är alltså inte rimligt att föräldraförsäkringen endast utgår ifrån anställdas situation. Företagare betalar för trygghetssystemen, precis som anställda, och ska därför ha möjlighet att ta del av förmånerna utan att behöva bryta mot lagen.

”Vi måste ha ett regelverk som är anpassat för det moderna samhället, som civilminister Ardalan Shekarabi (S) sa till Ekot.

Företagarna vill att fler unga människor ska ges möjlighet att förverkliga sina drömmar om entreprenörskap och att vara sin egen. Svårigheter att kombinera föräldraskap och företagande avskräcker sannolikt många, inte minst unga kvinnor, från att gå från en trygg anställning till att bli entreprenör och pröva sina vingar.

Småföretagare, som i dag skapar fyra av fem nya jobb, måste ges möjligheten att vara både företagare och föräldrar.

Konkret kan denna möjlighet skapas genom några enkla åtgärder:

1. Att företagare ska tillåtas fortsätta ha viss verksamhet i företaget samtidigt som de är föräldralediga.

2. Att föräldrapenningen görs om så att den beräknas på fem arbetsdagar, i stället för på sju veckodagar.

3. Att det blir möjligt att överlåta föräldraledighet på närstående, precis som man i dag kan avstå vab-dagar.

4. Att alla företagare i ett uppbyggnadsskede ges skydd för sin SGI, oavsett bolagsform. Vilket också vore i linje med socialförsäkringsutredningens förslag.

5. Att beräkningen av SGI ses over och att man säkerställer att Försäkringskassan har tillräcklig kompetens för att göra rättvisande bedömningar av företagares SGI.

Nu när regeringen sett om sitt eget hus kanske chansen äntligen kan komma till företagarna!

Möjligheten finns att redan i budgetpropositionen presentera förslag på hur även företagare ska kunna få möjlighet att kombinera företagande med föräldraledighet.

Daniel Wiberg, chefsekonom Företagarna

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev