Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Näringsliv

Fyra leveranser alkohol kostade Malmö 90 000 kronor - vållar politiskt bråk

Publicerad: 16 april 2021, 12:17

Oppositionsrådet Torbjörn Tegnhammar (M) försvarar beslutet att tillåta hemkörning av alkohol eftersom han menar att det underlättar för krogarna i pandemin.

Foto: Emil Langvad, Martina Holmberg/TT

Malmö stad gav klartecken för hemleverans av alkohol. Men bara fyra beställningar har gjorts, varav två av de ledande moderatpolitiker som drev igenom beslutet. Tillståndshanteringen har kostat 90 000 kronor.


Ämnen i artikeln:

AlkoholJobb

Sedan i början av mars är det i Malmö möjligt att beställa hem alkohol i samband med att man beställer mat för hemleverans. Det är den moderatledda oppositionen som har drivit igenom det kontroversiella beslutet med stöd av Liberalerna, som styr staden tillsammans med Socialdemokraterna.

Men microcateringen, som den kallas, har knappast blivit någon succé. Fyra beställningar har gjorts hittills, enligt P4 Malmöhus. Att hantera dessa beställningar har kostat kommunen cirka 90 000 kronor. Detta eftersom kommunen måste bemanna tillståndsenheten under helgen för att ge klartecken för leverans av alkohol till hushåll.

Kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) anser att den dyra alkoholhanteringen är en felprioritering.

– Jag tycker att det är vettlöst att subventionera varje levererad flaska med över 20 000 kronor. Jag har inte hört en enda krogägare säga att det detta är avgörande för dem att klara krisen, säger hon till P4 Malmöhus.

Oppositionsrådet Torbjörn Tegnhammar (M) säger så här till Dagens Samhälle om kritiken:

– Det är ett exempellöst svagt ledarskap. Det är hon som styr kommunen och hennes personal som jobbar övertid. Att skylla på oppositionen är bara barnsligt. 

– Dessutom handlar detta bara om en promilles promille av nämndens budget. Samma nämnd betalar årligen ut nästan 10 miljoner kronor till personer som inte har rätt att vistas i landet och därmed utmanar den svenska rättsstaten. Det skulle jag vilja höra henne uttala sig om i stället.

Torbjörn Tegnhammar har inga planer på att dra tillbaka beslutet om hemlevererad alkohol.

– Absolut inte. Med tanke på den enorma kris som krogbranschen befinner sig i under pandemin och med en regering som nästintill har utfärdat ett näringsförbud är det vårt ansvar som politiker att göra allt vi kan för att rädda jobb.

Att beställningarna har varit så få hittills tror han beror på att det finns en rädsla bland krögarna att erbjuda utkörd alkohol till hushållen, eftersom det finns en tvist mellan kommuner och länsstyrelser om detta är olagligt eller inte.

Han bedömer också att det borde gå att hitta en automatiserad process för tillståndshanteringen, vilket skulle minska kostnaderna kraftigt.

Torbjörn Tegnhammar är själv en av de fyra personer som står bakom de fyra beställningarna av hembeställd alkohol. Han beställde en pizza, två pastarätter och en flaska vitt vin.

Hur var det?
– Väldigt gott. Och det var en skön känsla att kunna göra något som är lite tabubelagt i svensk alkoholkultur, men som är en självklarhet i övriga världen.

Joel Laguna Ascacivar (L) är vice ordförande i arbetsmarknads- och socialnämnden som fattade beslutet om microcatering.

– Jag förstår att man kan vara kritisk. Men vi pratade inte om kronor och ören för hanteringen när vi fattade det här beslutet, utan om att rädda jobb för krogarna.

Kommer ni backa från beslutet?
– Det finns en osäkerhet om det här är rätt väg att gå. Det är därför vi har sagt att vi ska pröva detta fram till augusti och utvärdera det fram tills dess.

Även i Växjö och Nacka har politikerna gett klartecken för privatpersoner att beställa alkohol samtidigt som de får de mat hemkörd.

 

 

Stefan Helte

Reporter

sh@dagenssamhalle.se

Ämnen i artikeln:

AlkoholJobb

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev