tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Näringsliv

Företagarnas dom: Kommunernas upphandling får icke godkänt

Publicerad: 26 maj 2021, 11:17

Björn Lindgren, avdelningschef på Svenskt Näringsliv, anser att landets kommuner har en del kvar att jobba med vad gäller upphandling.

Foto: Ernst Henry Photography AB

Företagen underkänner kommunernas upphandling, visar en ny undersökning från Svenskt Näringsliv. ”Man ställer krav som inte är relevanta”, säger Björn Lindgren, avdelningschef på arbetsgivarorganisationen.

Ämnen i artikeln:

Svenskt NäringslivNäringslivetUpphandlingsarbeteUpphandlingskriterier

Jan Ahmadi

jan.ahmadi@dagenssamhalle.se


I Svenskt Näringslivs enkät ”Företagsklimat” får företagare runt om i landet årligen betygsätta kommunerna på olika områden. Och upphandling hamnar som vanligt i botten.

– I 236 kommuner når man inte upp till betyget ”godtagbart” som är en trea, säger Björn Lindgren. 

Trots att kommunerna utvecklats på upphandlingsområdet finns det mycket kvar att arbeta med, menar han. 

– Man ställer krav som inte är relevanta. Företagen upplever att kommunerna blandar in många andra dimensioner som inte har med kapacitetskraven att göra. 

Även språket som används i upphandlingar uppges vara exkluderande. 

– Många mindre företag sitter inte på den juridiska kunskapen att ta till sig det krångliga språk som används, säger Björn Lindgren.

LÄS MER: 100-listan: Här är jättarna på offentliga marknaden. 

Mindre kommuner får högst betyg på området upphandling. Topp fem i fallande ordning är Vårgårda, Ydre, Munkfors, Götene och Höganäs. Men flera mindre kommuner ligger även i botten. 

– Det handlar mycket om ledarskapet i de mindre kommunerna, om det finns politiker och tjänstepersoner som lyssnar på företagen och prioriterar frågan, säger Björn Lindgren. 

Men sammantaget är företagsklimatet gott, anser företagen, som ger kommunerna högsta betyget på tio år i ämnet. På en skala där 6 är högst landade årets betyg på 3,43, en ökning från 3,37 i fjol. Björn Lindgren trodde att coronaläget skulle påverka enkätsvaren negativt i år, i stället skedde det motsatta. 

– Företagen verkar ha uppskattat att kommunerna jobbat intensivt med kommunikationen under den här tiden. Och att de genomfört åtgärder för att hjälpa företagen att överleva, säger han.

Kommunerna som fått högst sammanräknat betyg enligt enkäten

1. Vårgårda 4,8

2. Munkfors 4,8

3. Grästorp 4,5

4. Götene 4,5

5. Timrå 4,4

6. Markaryd 4,4

7. Habo 4,3

8. Höganäs 4,3

9. Trosa 4,3

10. Kungsör 4,3

Björn Lindgrens tips: Så förbättrar kommunen företagsklimatet

- Engagemanget från politiker och högsta tjänstemannaledningen är avgörande. Ska man genomföra förbättringar och förändringar måste det finnas.

- Dra lärdom genom att föra dialog med företagen, lyssna på dem och vidta de åtgärder som efterfrågas.

- Service i myndighetsutövningen. Hjälp företagen att göra rätt. De flesta företagare är små och utan expertkompetens inom olika områden. De vill göra rätt, det är bara att hjälpa dem med det.  

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev