måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Näringsliv

"De rödgrönrosa struntar i företagsklimatet"

Stockholms företagsklimat rasar i Svenskt Näringslivs rankning. Det handlar om fyra förlorade år och 101 placeringar. Men Karin Wanngård (S), är inte oroad. Det är oroande, anser Lotta Edholm, oppositionsborgarråd (L).

Publicerad: 27 september 2017, 12:16

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Fyra förlorade år för Stockholms näringslivsklimat, menar Lotta Edholm.


Ämnen i artikeln:

FöretagsklimatStockholmNäringslivet

Möjligheten att bli företagare och förverkliga affärsidéer är en frihetsfråga. Men det är också en avgörande fråga för vårt välstånd. Det är företag som driver tillväxt, skapar arbetstillfällen och finansierar välfärden. Och med ett bra företagsklimat blir det lättare att starta och utveckla framgångsrika företag. Men tyvärr går utvecklingen i Stockholm åt fel håll. I den ranking av företagsklimatet som Svenskt näringsliv genomför har Stockholm det senaste året tappat ytterligare placeringar, från plats 96 till plats 123. Sedan 2014, då Stockholm låg på plats 22 i rankingen, har staden rasat med hela 101 placeringar. Det handlar om fyra förlorade år.

Vad tycker då Stadshusets rödgrönrosa politiker? ”Det här oroar mig inte alls”, sa finansborgarrådet Karin Wanngård redan 2016. Hennes partikollega Jan Valeskog avfärdar hela rankningen som oseriös. Men Stockholm ligger lågt i rankningen bland annat på grund av dåliga omdömen om kommunens service, politikers attityder och tjänstemännens attityder. Det är tydligt: den rödgrönrosa majoriteten i Stockholm bryr sig inte om vad företagarna säger, och de bryr sig inte heller om att arbeta med näringslivsfrågor.

Därför är det inte konstigt att Stockholm saknar en näringslivspolitik. Vi behöver en sådan, som dels ser att företag har samma behov som stockholmarna i stort såsom fler bostäder och utbyggd service och infrastruktur, och dels att företagarna har specifika behov för att kunna utveckla sina verksamheter.

Liberalerna föreslår flera åtgärder för att skapa ett Stockholm med ett företags- och innovationsklimat i toppklass, åtgärder som vi identifierat genom att tala med företagarna. Vi vill till att börja med att staden inrättar ett näringslivsråd där företagare och politiker kan samtala om företagens villkor. Tillsammans med rådet ska staden ta fram ett näringslivsprogram, som sen utvecklas och utvärderas gemensamt. Politiker skapar varken jobb eller företag och behöver vara medvetna om vilka hinder och möjligheter företagare möter i sin vardag för att kunna utforma politiken på ett framgångsrikt sätt.

Stadens viktigaste uppdrag för företagsklimatet är att säkerställa infrastruktur och möjligheten till kompetensförsörjning för Stockholms företag. Vi vill göra det bland annat genom att locka en filial till ett utländskt toppuniversitet till Stockholm, genom att säkerställa en hög byggtakt för bostäder och att se till att det finns lokaler och aktiva företagsområden för alla slags företag.

Staden måste också vara både en bättre kund och ha bättre processer för att hantera de tillstånd företagen behöver. Företagen ska ha ”en väg in” i staden, och inte skickas runt mellan olika förvaltningar i en byråkratisk labyrint. Upphandlingsförfarandena måste bli bättre och förändras så att fler företag, inte minst små och medelstora företag, kan delta i de många upphandlingar som staden varje år gör. Genomgående är att upphandlingarna ska sikta mot den högsta kvaliteten för Stockholms invånare.

Utvisningarna av kvalificerad arbetskraft till följd av mindre fel från arbetsgivarens sida måste upphöra omedelbart. För att vårt land ska vara attraktivt för kapital, företag och högutbildad arbetskraft behöver skatterna vara internationellt konkurrenskraftiga, och därför måste både värnskatten avskaffas och brytpunkten för statlig inkomstskatt tydligt höjas.

Vi behöver ett företagsklimat där människor kan och vågar starta och driva företag. Politiker skapar inte jobb, men vi ska se till att företagsklimatet tillåter företagarna att göra det.

Lotta Edholm, oppositionsborgarråd och gruppledare (L) Stockholms stad

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev